ideje za desetku

Sveti Luka ove godine pada u petak: 3 najlepša posna recepta bez kojih se slavska trpeza ne može zamisliti

1

Posna trpeza podjednako može biti ukusna kao i mrsna, samo su vam potrebni recepti za jela koja svi obožavaju 

3 NAJLEPŠA POSNA JELA
3 NAJLEPŠA POSNA JELA foto: Shutterstock / Nikola_Goga

Srpska pravoslavna crkva obeležava Svetog Luku 31. oktobra, a ove godine ovaj dan "pada" u petak zbog čega je preporučena posna proslava.

 

Sveti apostol i jevanđelist Luka zauzima posebno mesto u hrišćanskoj tradiciji. Rođen u Antiohiji, bio je Grk po poreklu, lekar, umetnik i putujući propovednik.

 

Posvetio je život širenju vere i pomoći ljudima. U Srbiji se njegov dan obeležava 31. oktobra, poznat kao Lučindan. Praznik simbolizuje svetlost, isceljenje i stvaralačku snagu, a budući da godine pada u petak, mnogi vernici se odlučuju da gostima pripreme posnu trpezu.

Posni šampinjoni sa belim lukom

 

Sastojci:

 

  • 500 g šampinjona
  • 3 čena belog luka, sitno seckana
  • 2 kašike maslinovog ulja
  • So i biber po ukusu
  • Sok od pola limuna
  • Svež peršun za dekoraciju
  • Posni pečeni šampinjoni sa belim lukom

 

ŠAMPINJONI SU JEDNO OD OMILJENIH POSNIH JELA
ŠAMPINJONI SU JEDNO OD OMILJENIH POSNIH JELA foto: Profimedia

Priprema:

 

Zagrejte rernu na 200°C. Operite šampinjone i poređajte u pleh. Preko njih pospite malo soli i maslinovog ulja, a onda i sitno seckani beli luk. Začine možete dodati po želji. Neko voli biber, neko timijan, origano... Sve je stvar ukusa i mašte. 

 

Pecite u rerni 15-20 minuta, dok šampinjoni ne postanu zlatni i ne puste svoj sok. Kada su gotovi, prelijte ih sokom od limuna i pospite svežim peršunom pre serviranja.

Posna punjena sušena paprika

 

Sastojci:

 

  • 10 crvenih sušenih paprika
  • 1 šolja pirinča
  • 1 šargarepa (sitno narendana)
  • 1 crni luk (sitno iseckan)
  • 2 čena belog luka (sitno iseckana)
  • 1 paradajz (izrendani ili iseckani)
  • 1 kašičica aleve paprike
  • So, biber, suvi začin po ukusu
  • Malo ulja
POSNE PUNJENE PAPRIKE KOJE MAME UZDAHE
POSNE PUNJENE PAPRIKE KOJE MAME UZDAHE foto: Shutterstock

Priprema:

 

  1. Na malo ulja propržite crni i beli luk, dodajte šargarepu i pirinač, pa sve zajedno dinstajte nekoliko minuta.
  2. Dodajte rendani paradajz, alevu papriku, so i biber. Promešajte i nalijte malo vode da pirinač upije tečnost.
  3. Kada fil postane gust, skinite ga sa vatre.
  4. U međuvremenu sušene papike potopite u vodu da malo omekane, a zatim ih punite pripremljenom smesom. 
  5. Poređajte ih u šerpu, nalijte vodom da budu do pola potopljene i kuvajte na srednjoj vatri oko 40 minuta.
  6. Servirajte uz neku svežu salatu.

Posni pasulj prebranac

 

Sastojci:

 

  • kilogram tetovca
  • 3-4 glavice crnog luka
  • nekoliko čenova belog luka
  • list lovora
  • malo bibera

 

Zaprška:

 

  • 300 g crnog luka ili praziluka
  • kašika ulja
  • mlevena paprika
  • so i biber po ukusu

 

Priprema:


Pasulj tetovac dobro operi i potopi u vodi najmanje 8 sati (ili preko noći). Nakon toga ga ocedi i staviti u veliki lonac sa hladnom vodom. Dodaj list lovora i malo bibera. Kuvaj na srednjoj vatri dok pasulj ne omekša, ali pazi da se ne raspadne (obično 1–1,5 sat). Pred kraj kuvanja dodaj 3–4 glavice iseckanog crnog luka i nekoliko čenova belog luka.

POSNI PREBRANAC PRSTE DA POLIŽEŠ
POSNI PREBRANAC PRSTE DA POLIŽEŠ foto: Shutterstock/AS Foodstudio

Priprema zaprške:

 

  1. Na ulju proprži sitno iseckan crni luk ili praziluk dok ne postane staklast. Skloni sa vatre i dodaj mlevenu papriku, brzo promešaj da paprika ne zagori. Dodaj so i biber po ukusu.
  2. Kada je pasulj skuvan, procedi ga, a luk iz pasulja možeš malo sačuvati. Prelij ga zaprškom i sve dobro izmešaj.
  3. Posudu sa pasuljem prelij zaprškom i stavi u prethodno zagrejanu rernu na 180°C na 20–30 minuta. Povremeno možeš promešati da se ukusi sjedine.
  4. Prebranac poslužiti topao, uz dodatak svežeg hleba ili kiselih paprika po želji.

Bonus video:

Svaki post ima jednu važnu funkciju

 

makonda-tracker