krsna slava

Bez jaja i mleka, a od svega nekoliko sastojaka: Pronašli smo recept za najbolji posni slavski kolač koji se lako pravi

0

Ako i vaša krsna slava ove godine "pada" u sredu ili petak, evo predloga kako da napravite najlepši posni slavski kolač.

Recept za posni slavski kolač
Recept za posni slavski kolačfoto: Shutterstock/Branko Jovanovic

Kada se krsna slava obeležava sredom ili petkom, onda bi jelovnik i sve što se nalazi na slavskoj trpezi trebalo da bude posno.

 

A samim tim i slavski kolač, jedan od najvažnijih obeležja krsne slave, koji je simbol tela Isusa Hrista.

 

Stoga vam danas predstavljamo recept za posni slavski kolač, koji uspeva i početnicima u kuhinji, a koji će ukrasiti vašu trpezu uz samo malo truda i mnogo ljubavi.

 

Sastojci:

 

  • 700 gr brašna
  • 30 gr svežeg kvasaca
  • 500 ml kisele vode
  • 100 ml ulja
  • 1 kašičica šećera
  • 2 kašičice šećera

 

Priprema:

 

Kvasac i šećer umutiti sa mlakom kiselom vodom i kašikom brašna, pa ostaviti da se "aktivira":

 

Onda zamesiti testo tako što ćete dodati i ostale sastojke i mesiti tako da se ne lepi za ruke. Ostaviti ga na toplom mestu oko pola sata do 40 minuta da odmori.

 

Potom testo ponovo premesiti i staviti u pleh obložen pek papirom i pustiti da naraste još 15 minuta.

 

Potom peći na 250 stepeni oko 50 minuta. 

 

Kada je pečen, možete da napravite ukrase za slavski kolač i da ga dekorišete po želji.

 

BONUS VIDEO

Otac Gligorije za Kurir: Evo šta je najvažnije da uradimo u sezoni slava

 

makonda-tracker