Po receptu Ljiljane Blagojević, starinske i bez masti: Vanilice na 3 načina savršene za slavu i svaki dan (RECEPTI)

0

Jedan od omiljenih slatkiša u kojima se uživa decenijama opet je dobio svoje mesto na svečanim trpezama 

VANILICE NA TRI NAČINA IDEALNE ZA SLAVU
VANILICE NA TRI NAČINA IDEALNE ZA SLAVU foto: Shutterstock / V.Dr

Kada je u pitanju slavska trpeza na njoj se uvek nađe mnogo ukusnih đakonija, ali bez zaslađenja na kraju ne bi ništa bilo tako dobro. Kolači, torte, baklave i druge slatke pikanterije se podrazumevaju i čine mnogima ogromno zadovoljstvo.

 

Ukoliko i vi volite kolače koje smo svi jeli kao deca onda sigurno pamtite ukus onih savršenih trošnih vanilica koje su budile sva čula. 

 

U sredini džem da spoji sve sastojke, okolo prah šećer i uživanje je zagarantovano. 

Vanilice po receptu glumice Ljiljane Blagojević

 

Sastojci:

 

  • pola litre mleka
  • pola kvasca
  • malo šećera
  • jedno jaje
  • 300 grama masti
  • pola kilograma brašna

Priprema:

 

Od navedenih sastojaka zamesite testo, malom čašom ili modlom za vanilice vadite kolutiće i ređajte na pleh koji je namazan mašću i brašnom, pa pecite u zagrejanoj rerni.  Kada je testo pečeno, filujte ih džemom po izboru, spajajte i uvaljajte u sitan šećer.

Starinski recept za vanilice

 

Sastojci:

 

  • 500 grama brašna
  • 200 grama masti
  • 1 jaje + 1 žumance
  • 5 kašika šećera
  • 2 kesice vanilinog šećera
  • sok od jednog limuna

 

I još:

 

  • džem po ukusu
  • šećer u prahu

 

STARINSKE VANILICE SA MAŠĆU SU NEODOLJIVOG UKUSA
STARINSKE VANILICE SA MAŠĆU SU NEODOLJIVOG UKUSAfoto: Stefan foto video, Shutterstock

Priprema:

 

Stavite mast u činiju, pa ga umutite penasto mikserom, uz dodatak jednog celog jajeta, šećera, vanilinog šećera, soka od limuna i jednog žumanceta. Potom sipajte brašno i počnite da mesite rukom.

Na pobrašnjenoj površini razvucite testo oklagijom, pa vadite okruglim kalupom ili rakijskom čašom i ređajte po plehu obloženom pek-papirom.

 

Pecite ih u rerni zagrejanoj na 180 stepeni, oko 15-20 minuta, ali pripazite da ostanu bele, odnosno treba tek da počnu da rumene. Potom izvadite, namažite keksić džemom po ukusu, pa preklopite drugim keksićem i tako dok ne utrošite materijal.Po želji ih možete valjati u šećer u prahu, ali nije obavezno.

Moderan recept za vanilice bez masti 

 

Sastojci:

 

  • 500 g brašna
  • 200 g maslaca
  • 5 kašika kisele pavlake
  • 2 žumanceta
  • 2 kašike kristal šećera
  • rendana kora od 1 limuna
  • prah šećer za posipanje
  • džem po želji
MODERNE VANILICE BEZ MASTI
MODERNE VANILICE BEZ MASTI foto: Profimedia

Priprema:

 

Maslac penasto umutiti sa kristal šećerom, pa zatim dodati žumanca i rendanu koru limuna. Sjediniti i dodati pavlaku, a zatim brašno i zamesiti testo. Ostaviti 30 minuta. Razvući ga oklagijom na pobrašnjenoj podlozi da bude debljine oko 0,5 cm, pa vaditi čašicom za rakiju krugove. Ređati u podmazan pleh i peći na 180 stepeni oko 20 minuta, paziti da ostanu bele. Mazati ih džemom po želji i sastavljati po dve, pa uvaljati u prah šećer.

 

Bonus video:

Priprema lignji na morski način

 

makonda-tracker