vreme praznika

Najlepši slavski kolač bez jaja: Ukusan je, mekan & sprema se lako, a najbitnije od svega jeste to što je – POSAN!

0

Priprema ovog specijaliteta nije samo kulinarski izazov, već i deo tradicije koja se prenosi generacijama.

Ovo je najlepši slavski kolač za sve one koji poste
Ovo je najlepši slavski kolač za sve one koji postefoto: Shutterstock / nada54

Slavski kolač zauzima posebno mesto na svakoj prazničnoj trpezi i simbol je zajedništva, mira i ljubavi u porodici.

 

Za mnoge domaćice koje poste, pravi izazov je napraviti kolač koji je posan, a ipak ukusan, mekan i dekorativan.

 

Srećom, ovaj recept za posni slavski kolač zadovoljiće sve te kriterijume i doneti radost i ponos na vaš sto.

 

Sastojci za testo:

 

  • 500 g brašna (možete koristiti meko ili kombinaciju sa oštrim brašnom)
  • 1 kašičica soli
  • 1 kašika šećera 1 kesica suvog kvasca (ili 20 g svežeg kvasca)
  • 250 ml mlake vode
  • 50 ml ulja
  • 50 ml gazirane vode

 

Sastojci za ukrašavanje:

  • Malo brašna za pravljenje ukrasnih oblika (krsta, grozdova, cvetića)
  • Voda za lepljenje ukrasa

 

Za posni premaz (sjaj):

 

Ovaj recept će vas oduševiti
Ovaj recept će vas oduševitifoto: Andrija Ivanovic/Shutterstock

Priprema:

 

  1. U toplu vodu dodajte šećer i kvasac, pa ostavite da se aktivira (oko 5-10 minuta).
  2. U veću posudu stavite brašno i so, pa postepeno dodajte aktivirani kvasac, ulje i gaziranu vodu. Mesite dok ne dobijete glatko i elastično testo.
  3. Ostavite testo da naraste na toplom mestu, pokriveno krpom, oko 45 minuta do sat vremena.
  4. Kada testo naraste, premesite ga i oblikujte u loptu. Stavite ga u podmazan ili papirom obložen pleh.
  5. Po želji, napravite ukrase od testa (krst, cvetiće, grozdove) i pažljivo ih pričvrstite uz pomoć vode.
  6. Ostavite kolač još 20 minuta da naraste u plehu. Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C oko 30-40 minuta, dok ne dobije zlatno-smeđu boju.
  7. Dok je kolač još topao, premažite ga mešavinom meda (ili šećera), ulja i vode. Ovaj premaz će mu dati prelep sjaj i dodatnu mekanoću.

 

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

BONUS VIDEO

Kako da testo brže naraste?

 

makonda-tracker