korisno

Kako se prave i šta znače ukrasi na slavskom kolaču? Uz ovo uputstvo korak po korak nema šanse da vam ne uspeju

0

Slavski kolač ne bi bio slavski kolač da odozgo nema ukrase, o kojima domaćice posebno treba da vode računa 

SIMBOLI NA SLASKOM KOLAČU IMAJU SVOJE ZNAČENJE
SIMBOLI NA SLASKOM KOLAČU IMAJU SVOJE ZNAČENJE foto: Shutterstock / Kristijana23

Ukrasi za slavski kolač igraju važnu ulogu u slavlju i simbolizuju blagoslov, plodnost i povezanost sa tradicijom.

 

Iako mnoge domaćice više ne mese kolač u svom domu već kupuju gotov, postoje i one koje žele da kolač bude spremljen u njihovom domu i taj važan posao nisu spremne da prepuste nikom drugom.

 

Ukrasi se obično prave od testa i mogu biti vrlo detaljni i ukrasni. Evo kako možeš napraviti ukrase za slavski kolač, korak po korak:

Potrebni sastojci:

 

  • 500 g brašna
  • 250 ml mlake vode
  • 1 kašičica soli
  • 1 kašičica šećera
  • 1 kvasac (kvasac u prahu ili svež)
  • 2 kašike ulja ili maslaca
  • 1 jaje (za premazivanje) 
  • Moguće su dodatne boje u prahu (ako želiš obojiti deo testa)

 

*jaje izostvaite ako je kolač posan

 

Priprema testa:

 

U mlaku vodu dodaj šećer i kvasac. Ostaviti 10-15 minuta da se kvasac aktivira (treba da peni).

 

U velikoj posudi, prosej brašno i dodaj so. U sredinu napravi udubljenje, pa u njega sipaj aktivirani kvasac, ulje (ili maslac) i sve dobro pomešaj. Postepeno dodaj ostatak vode dok ne dobiješ glatko i elastično testo.

 

Mesi testo 5-10 minuta, dok ne postane mekano i ne lepi se za ruke. Ostaviti da naraste. Pokrij posudu sa testom čistom kuhinjskom krpom i ostavi ga na toplom mestu da naraste, oko 1 sat ili dok ne udvostruči volumen.

 

Priprema ukrasa:

 

Testo podeli na manje komade. Od svakog komadića možeš oblikovati različite ukrase, poput:

 

  • Krst: Uzmite deo testa, formirajte štapiće i stavite ih u oblik krsta.
  • Cveće: Napravite male loptice od testa i spojite ih tako da dobijete oblik cveta.
  • Lanci i trakice: Ispletite tanke trake od testa i napravite ukrasne lanci ili trakice koje možete postaviti oko kolača.
  • Oblik ploda: Napravite male kuglice koje mogu simbolizovati plodove, kao što su grožđe ili masline.

 

Postavljanje ukrasa:

 

Obavezno dekoracije postavljajte na površinu kolača, ostavljajući ih lepe i simetrične. Pored toga, neki ukrasi mogu biti postavljeni i duž spoljnog ivica kolača.

 

Premazivanje testa:

 

Umutite jaje i premažite ukrase pre nego što stavite kolač u rernu. To će im dati lepu, sjajnu zlatnu boju tokom pečenja.

 

Pečenje kolača:

 

Kolač stavite u prethodno ugrejanu rernu na 180°C i pecite 40-45 minuta ili dok ne postane zlatno-smeđi.

 

Prilikom pečenja, pazite da ukrasi ne previše porumene, pa ako je potrebno, pokrijte kolač aluminijumskom folijom tokom poslednjih 10 minuta pečenja.

 

Završni korak:

 

Kada je kolač gotov, izvadite ga iz rerne i ostavite da se ohladi. Na kraju, možete dodati još neki detalj, poput posipanja brašnom, ili čak dodavanja svetlosti uz pomoć malih sveća na kolaču za slavsku ceremoniju.

 

Tradiocionalni simboli na slavskom kolaču:

 

Krst: Simbol vere i duhovne povezanosti.

Vinova loza: Često se koristi kao simbol plodnosti.

Pšenična klasja: Simbolizuje blagostanje i plodnost.

Oblik trsa, grožđa ili žita: Ponekad se koriste kao simboli agrikulture i plodnosti.

 

Ukrasi za slavski kolač su vrlo važan deo tradicije, jer svaki detalj nosi duboko značenje, a sam kolač se koristi kao simbol blagoslova porodice.

makonda-tracker