Sezona slava se polako zahuktava, a u nastavku vam predstavljamo recept za slavski kolač, koji je uz sveću i žito, glavno obeležje krsne slave.
Jedno od najvažnijih obeležja krsne slave jeste pravljenje slavskog kolača.
Osim ljubavi s kojom je potrebno da pravite sve, pa i slavski kolač, potrebno je i malo veštine, ali uz samo malo truda, napravićete kolač kojim ćete biti ponosni.
U nastavku vam predstavljamo recept za najlepši slavski kolač sa kvascem:
Sastojci:
- oko 1,5 kg brašna
- 1 kocka svežeg kvasca
- 1/3 kašičice šećera
- 1,5 kašičice soli
- 2,5 dl mleka
- 5 dl vode
- 2 jaja
- 1 dcl ulja
Priprema:
Razmrvljen kvasac i šećer dodajte u malo mleka, pa dodati i malo brašna i pustite da se aktivira.
Zagrejati vodu i mleko, pa dodati kvasac, ulje, so i umućena jaja.
U posudu staviti oko 1 kg brašna, pa dodavati tečne sastojke uz stalno mešanje.
Rukama umesiti testo i povremeno dodavati brašno. Mesiti dok testo ne počne da se odvaja od ruku.
Pokriti i ostaviti na toplom oko sat vremena da odmara. Testo premesiti i ponovo ostaviti da se diže dok ne udvostruči veličinu.
Od testa odvojiti malo za krst i ukras oko kolača. Kolač rastanjiti prema veličini tepsiji, pa staviti u tepsiju u koju ste pre toga staviti pek papir.
Od odvojenog testa napraviti dve pletenice i staviti na kolač, tako što ćete napraviti krst. Kolač pokrijte salvetom i ostavite da se diže najmanje jedan sat.
Kada je narastao premazati ga razmućenim jajetom i ukrasiti ga po želji.
Zagrejte rernu na 250 stepeni, pa pecite 10 minuta. Nakon toga, smanjiti temperaturu na 180 stepeni, pa peći još 50 minuta.
Stavite foliju preko dok se peče, a kad je kolač gotov uvijte u vlažnu krpu dok se en ohladi.
BONUS VIDEO
PRVI SRPSKI KOLAČ: Hranio je hajduke i vojsku, a njegova tradicija i dalje živi - Čak i domaćice su zaboravile na njega, a nekada je bio sredstvo preživljavanja





