Ljutenica od šargarepe je tradicionalni, domaći namaz ili umak koji se sve češće vraća na naše trpeze, naročito kada želimo nešto brzo, zdravo i aromatično... a sprema se tako lako i od jeftinih sastojaka!
Iako je slična ajvaru po teksturi, čuvena južnjačka ljutenica, koja je zastupljena u srpskoj, makedonskoj i bugarskoj kuhinji, sasvim je drugi specijalitet. Još pikantniji, još interesantnijeg ukusa!
Za razliku od ajvara i pinđura, u ljutenicu se obavezno ubacuju beli luk i šargarepa, a postoje mnoge varijante recepta za ovu neodoljivu zimnicu.
Mi vam danas predstavljamo prilično jednostavan i ekonomičan recept s kojim nema greške – možete biti sigurni da ćete dobiti namaz u kojem ćete uživati cele zime.
Domaća ljutenica od šargarepe
Sastojci:
- 1,5 glavica belog luka
- 1,5 kg šargarepe
- 100 g ljutih papričica ispečenih
- 130 ml alkoholnog sirćeta
- 250 ml ulja
- 1 kašika sećera
- 1,5 kašika soli
- veza peršuna
- prstohvat konzervansa
Priprema
- Očistite beli luk, šargarepu, peršun i papričice koje ste prethodno ispekli u rerni, pa sve isecite i ubacite u blender da se dobro usitni.
- Posolite, pa dodajte sirće, ulje, šećer, so, promešajte, a zatim ubacite i malo konzervansa, pa ponovo dobro promešajte.
- Ostavite da odstoji na suvom i hladnom mestu 24 sata, a zatim ponovo promešajte i probajte. Ako nije dovoljno slano, posolite još malo.
- Prebacite u manje, pravilno sterilisane tegle i dobro ih zatvorite.
BONUS VIDEO
Kako pravilno pripremiti kiseli kupus da bi trajao čitave zime




