neodoljiva

Najjeftinija zimnica se pravi najbrže! Slasna ljutenica je pikantnija od ajvara, a možda već imate sve što vam treba

0

Ljutenica od šargarepe je tradicionalni, domaći namaz ili umak koji se sve češće vraća na naše trpeze, naročito kada želimo nešto brzo, zdravo i aromatično... a sprema se tako lako i od jeftinih sastojaka!

Domaća ljutenica
Domaća ljutenicafoto: SilviyaStoyanova/Shutterstock

Iako je slična ajvaru po teksturi, čuvena južnjačka ljutenica, koja je zastupljena u srpskoj, makedonskoj i bugarskoj kuhinji, sasvim je drugi specijalitet. Još pikantniji, još interesantnijeg ukusa!

 

Za razliku od ajvara i pinđura, u ljutenicu se obavezno ubacuju beli luk i šargarepa, a postoje mnoge varijante recepta za ovu neodoljivu zimnicu.

 

Mi vam danas predstavljamo prilično jednostavan i ekonomičan recept s kojim nema greške – možete biti sigurni da ćete dobiti namaz u kojem ćete uživati cele zime.

 

Domaća ljutenica od šargarepe

 

Ljutenica
foto: Shutterstock / Veronika Kovalenko

Sastojci:

 

  • 1,5 glavica belog luka
  • 1,5 kg šargarepe
  • 100 g ljutih papričica ispečenih
  • 130 ml alkoholnog sirćeta
  • 250 ml ulja
  • 1 kašika sećera
  • 1,5 kašika soli
  • veza peršuna
  • prstohvat konzervansa


Priprema

 

  • Očistite beli luk, šargarepu, peršun i papričice koje ste prethodno ispekli u rerni, pa sve isecite i ubacite u blender da se dobro usitni.
  • Posolite, pa dodajte sirće, ulje, šećer, so, promešajte, a zatim ubacite i malo konzervansa, pa ponovo dobro promešajte.
  • Ostavite da odstoji na suvom i hladnom mestu 24 sata, a zatim ponovo promešajte i probajte. Ako nije dovoljno slano, posolite još malo.
  • Prebacite u manje, pravilno sterilisane tegle i dobro ih zatvorite.

 

BONUS VIDEO

Kako pravilno pripremiti kiseli kupus da bi trajao čitave zime

 

makonda-tracker