Sezona jesenjih kolača je počela i sad je vreme da cimet i jabuke zamirišu i vašim domom
Lenja pita je poslastica koja se godinama nalazi na trpezama domaćica u Srbiji. Jednostavna je za pripremu, ne zahteva mnogo kulinarskog umeća i veoma je izdašna.
Upravo zbog toga što ga vole i mladi i stari donosimo vam tri recepta za lenju pitu, klasični, starinski, moderan i jedan jeftiniji od drugih.
Na vama je da odaberete onaj koji je najviše po vašoj volji i uživate u ukusu koji podseća na detinjstvo i koji mami uzdahe.
Starinski, bakin recept za lenju pitu sa jabukama
Sastojci (mera na čaše):
- 1 čaša oštrog brašna
- 1 čaša šećera
- 1 čaša griza
- 1 kesica praška za pecivo
- 1 kesica vanilin šećera
- 1 kg jabuka (oljuštenih i izrendanih)
- Cimet po ukusu
- 200 g maslaca (na rendanje ili listiće)
Priprema:
- U velikoj činiji pomešaj sve suve sastojke: brašno, šećer, griz, prašak za pecivo i vanilin šećer. Oljušti i izrendaj jabuke, pospi ih cimetom i dobro promešaj.
- U podmazan pleh rasporedi red suvih sastojaka, zatim red rendanih jabuka, pa opet suvi sastojci, i tako naizmenično dok ne potrošiš sve.
- Na vrh narendaj hladan maslac u listićima, rasporedi ravnomerno.
- Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 180 °C oko 30 minuta ili dok pita ne dobije zlatnu boju.
- Kad se ohladi, možeš je posuti šećerom u prahu.
Ovaj recept je starinski, jer koristi jednostavne sastojke, meri se na čaše, ne zahteva previše kompliovanih postupaka ili aparata.
Moderan recept - lenja pita bez mešenja testa
Ovo je modernija verzija jer nema mešenje testa, već samo preklapanje sastojaka.
Sastojci:
- 2 šolje brašna
- 1 šolja šećera
- 1 prašak za pecivo
- 1 vanilin šećer
- 1 šolja griza
Za fil - jabuke:
- 1 kg jabuka (oljuštenih i izrendanih)
- 3-4 kašike šećera (po ukusu)
- 1 kašičica cimeta
- Sok od pola limuna (po želji)
Ostalo:
- 125 g putera ili margarina (hladnog, u listićima ili izrendanog)
Priprema:
- Oljušti i izrendaj jabuke, pomešaj ih sa šećerom, cimetom i limunovim sokom. Neka puste sok, ali ne kuvaj.
- U činiji pomešaj sve suve sastojke: brašno, griz, šećer, vanilin šećer i prašak za pecivo.
- U pleh (ne mora da se podmazuje) nasipaj trećinu suvih sastojaka kao osnovu. Zatim stavi polovinu izrendane jabuke i poravnaj.
- Posle toga stavi drugu trećinu suvih sastojaka, pa preostale jabuke, i na kraju poslednju trećinu suvih.
- Hladan puter narendaj (ili stavi u listićima) ravnomerno preko cele površine.
- Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 180 °C, oko 35–40 minuta, dok pita ne dobije lepu zlatnu boju.
- Kad se ohladi, pospi prah šećerom po želji
Ovaj postupak je moderaniji, jer se olakšava rad, nema mešenja, razvlačenja kora, već se sastojci slažu slojevito.
Lenja pita sa sirom (jeftini recept)
Ovaj recept je relativno jeftiniji jer koristi jednostavne i jeftinije sastojke, a i zahteva vrlo malo vremena i truda.
Sastojci:
- 3 jaja
- 200 ml jogurta
- 100 ml mleka
- 80 ml ulja
- 80 g brašna + 1 prašak za pecivo ( oko15 g)
- 350 g sira (može domaći sir, feta ili po izboru)
- 1 kašičica soli
- Susam za posipanje (po želji)
Priprema:
- Umuti jaja sa malo soli. Dodaj jogurt i mleko, pa ulje, promešaj.
- U brašno umešaj prašak za pecivo i dodaj u smesu sa jajima, dobro izmešaj da nema grudvica.
- Polovinu te smese sipaj u pleh obložen papirom za pečenje i peci 10 minuta na 200 °C.
- Izvadi iz rerne, pospi sir preko ispečenog dela, pa preko sira rasporedi drugu polovinu smese.
- Pospi susam po vrhu (ako želiš) i vrati u rernu na 200 °C da se peče dodatnih 20 minuta.
- Kad je pečeno, izvadi, iseci i posluži.
Ovaj recept je jeftiniji zato što ne koristi mnogo maslaca ili složenih sastojaka, sastojci su pristupačni, a postupak je brz.
Bonus video:
Recept za piće samo za odrabrane






