preukusna

Legendarna kao i ona sama: Omiljena pasta Elizabete Tejlor će vas oduševiti (RECEPT)

0

Ova pasta će vas odmah svojim ukusom odvesti put Italije

PASTA ELIZABET TEJLOR JE SAVRŠENA I PREUKUSNA
PASTA ELIZABET TEJLOR JE SAVRŠENA I PREUKUSNA foto: Shutterstock

Kada tražimo novi recept za pastu, obično se oslanjamo na italijanske kulinarske ikone. Ipak, nedavno smo naišli na recept koji je proslavila druga vrsta ikone, ona iz zlatnog doba Holivuda - Elizabet Tejlor.

 

I pre nego što smo isprobali ovaj recept znali smo da ćemo se zaljubiti u nju. Njen život bio je ispunjen glamurom, i čak su i njeni najjednostavniji obroci imali taj prepoznatljivi šmek.

 

Elizabet Tejlor nije volela da kuva, ali je i te kako uživala u ukusnim jelima.

Kako napraviti špagete alla Elizabet Tejlor?

 

Recept koji se i dalje služi u poznatim restoranima, a ono što je specifično je to da zahteva tri vrste paradajza, od kojih se svaki priprema na poseban način.

 

Za razliku od većine sosova za pastu, koji se pripremaju uglavnom na šporetu, velika čar ovog recepta dešava se u rerni

 

Sastojci:

 

  • 250 g paradajza, presečenih po dužini na pola
  • 3, 4 grančice svežeg timijana, sitno iseckanog
  • ½ kašičice svetlog smeđeg šećera
  • ¼ kašičice rendane kore limuna
  • ½ kašičice morske soli
  • 400 g paradajz pelata
  • 500 g špageta
  • 200 g svežih čeri paradajza
  • 50 ml maslinovog ulja
  • 2 čena belog luka, zdrobljena i iseckana
  • nekoliko listova svežeg bosiljka, grubo iskidanih
  • prstohvat suvog origana

Priprema:

 

Korak 1:


Zagrejte rernu na 80°C. Paradajz stavite u veliki pleh presečenom stranom naviše i pospite sitno iseckanim timijanom, smeđim šećerom, koricom limuna i morskom soli. Pecite u rerni 3 sata dok ne omekša i karamelizuje se spolja.

 

Korak 2:


Ocedite paradajz, a sok sačuvajte u posebnoj posudi. Paradajz isecite na tanke trake.

 

Korak 3:


Skuvajte špagete u slanoj vodi prema uputstvu sa pakovanja, dok ne budu al-dente.

 

Korak 4:


Dok se pasta kuva, propržite čeri paradajz u velikoj tiganju sa maslinovim uljem i belim lukom dok ne omekša.

 

Korak 5:


Dodajte iseckani San Marzano paradajz zajedno sa njegovim sokom u tiganj i krčkajte na srednje jakoj vatri 5 minuta dok se sos malo ne reducira. Po potrebi dodajte so, biber ili prstohvat šećera.

 

Korak 6:


Kada su špagete al-dente, dodajte ih u tiganj sa sosom, zajedno sa malo vode od kuvanja paste i dobro promešajte da svaka nit špageta bude obložena. Zatim dodajte karamelizovani paradajz, bosiljak i origano.

 

Korak 7:


Sve lagano promešajte i servirajte na tanjir, uvis naslagano, za glamurozan efekat.

 

Bonus video:

Jelo za siromašne - Vesna da Vinči

 

makonda-tracker