Recept za Loara tortu koja se sastoji od mekanih korica sa lešnicima i kreamstog fila.
Čuvena Loara torta je idealna za svečana slavlja, jer ima sve što jednoj torti treba. I kremast koji se kuva, keks, lešnike, čokoladu, a i kore koje se peku.
Jeste da iziskuje malo više vremena budući da ima četiri kore i kuvanje fila, ali vam garantujemo da se svaki trud isplati.
Predivno izgleda, a još lepšeg je ukusa i dopada se svima koji je probaju.
Najbolji recept za Loara tortu:
Sastojci:
Za jednu koru:
- 4 belanceta
- 200 g šećera
- 6 kašika mlevenih lešnika
- malo limuna
Za fil:
- 16 žumanaca
- 2 kašike brašna
- 5 kašike šećera
- 1 kesica vanilin šećera
- 750 ml mleka
- 200 g bele čokolade
- 200 g putera
- 50 g šećera u prahu
- 250 g mlevenog keksa
- listići badema
Za ganaž:
- 100 ml slatke pavlake
- 200 g bele čokolade
Priprema:
Napravite koru tako što ćete da umutite belanca, pa postepeno dodavati šećer dok ne dobijete čvrst sneg.
Potom u fil dodajte nekoliko kapi limuna i mlevene lešnike, pa polako sjedinite špatulom.
Sipajte smesu u okrugli pleh koji ste prethodno obložili papirom za pečenje i pecite 45 minuta u rerni na 150 stepeni.
Potom izvadite koru iz kalupa i pustite je da se ohladi.
Napravite tako sve četiri kore.
Žumanca umutite penasto sa šećerom i vanilinim šećerom, pa dodajte brašno i sjedinite mikserom.
U šerpu sipajte mleko, pa kad počne da vri dodajte smesu sa žumancima.
Kuvajte dok se ne zgusne i neprestano mešajte.
Potom sklonite šerpu sa ringle i dodajte belu čokoladu i mešajte dok se ne otopi.
Puter koji ste držali na sobnoj temperaturi umutite sa šećerom u prahu, pa dodajte u fil i sjedinite mikserom. Na kraju dodajte mleveni keks i sve sjedinite špatulom.
Sledi filovanje torte na sledeći način: kora, fil, kora, fil i tako dok ne utrošite sve kore, a kada stavite četvrtu, onda celu tortu premažite filom.
Po ivici zalepite bademe u listićima, pa je stavite u frižider dok ne napravite ganaš.
Istopite belu čokoladu sa slatkom pavlakom, pa prelijte preko torte. Ponovo ostavite u frižideru 10 minuta da se stegne.
BONUS VIDEO
UKUSNA, MEKANA I SOČNA! Poznati prave pitu od jabuka u kulinarskoj emisiji, OVAJ RECEPT ĆETE OBOŽAVATI

