torta nad tortama

Kremasta, hrskava, sočna, ma – kraljica među slatkišima: Najbolji recept za tortu LOARA koja će se razgrabiti za čas

0

Recept za Loara tortu koja se sastoji od mekanih korica sa lešnicima i kreamstog fila.

Tortu Loara mnogi zovu kraljicom svih torti
Tortu Loara mnogi zovu kraljicom svih tortifoto: TATIANA KORCHEMKINA / Alamy / Profimedia

Čuvena Loara torta je idealna za svečana slavlja, jer ima sve što jednoj torti treba. I kremast koji se kuva, keks, lešnike, čokoladu, a i kore koje se peku.

 

Jeste da iziskuje malo više vremena budući da ima četiri kore i kuvanje fila, ali vam garantujemo da se svaki trud isplati.

 

Predivno izgleda, a još lepšeg je ukusa i dopada se svima koji je probaju. 

Najbolji recept za Loara tortu:

 

Sastojci:

 

Za jednu koru:

 

  • 4 belanceta
  • 200 g šećera
  • 6 kašika mlevenih lešnika
  • malo limuna

 

Za fil:

 

  • 16 žumanaca
  • 2 kašike brašna
  • 5 kašike šećera
  • 1 kesica vanilin šećera
  • 750 ml mleka
  • 200 g bele čokolade
  • 200 g putera
  • 50 g šećera u prahu
  • 250 g mlevenog keksa
  • listići badema

 

Za ganaž:

 

  • 100 ml slatke pavlake
  • 200 g bele čokolade

 

Priprema:

 

Napravite koru tako što ćete da umutite belanca, pa postepeno dodavati šećer dok ne dobijete čvrst sneg.

 

Potom u fil dodajte nekoliko kapi limuna i mlevene lešnike, pa polako sjedinite špatulom.

 

Sipajte smesu u okrugli pleh koji ste prethodno obložili papirom za pečenje i pecite 45 minuta u rerni na 150 stepeni.

 

Potom izvadite koru iz kalupa i pustite je da se ohladi.

 

Napravite tako sve četiri kore. 

 

Žumanca umutite penasto sa šećerom i vanilinim šećerom, pa dodajte brašno i sjedinite mikserom.

 

U šerpu sipajte mleko, pa kad počne da vri dodajte smesu sa žumancima. 

 

Kuvajte dok se ne zgusne i neprestano mešajte.

 

Potom sklonite šerpu sa ringle i dodajte belu čokoladu i mešajte dok se ne otopi.

 

Puter koji ste držali na sobnoj temperaturi umutite sa šećerom u prahu, pa dodajte u fil i sjedinite mikserom. Na kraju dodajte mleveni keks i sve sjedinite špatulom.

 

 

Sledi filovanje torte na sledeći način: kora, fil, kora, fil i tako dok ne utrošite sve kore, a kada stavite četvrtu, onda celu tortu premažite filom.

 

Po ivici zalepite bademe u listićima, pa je stavite u frižider dok ne napravite ganaš.

 

Istopite belu čokoladu sa slatkom pavlakom, pa prelijte preko torte. Ponovo ostavite u frižideru 10 minuta da se stegne.

 

BONUS VIDEO

 

UKUSNA, MEKANA I SOČNA! Poznati prave pitu od jabuka u kulinarskoj emisiji, OVAJ RECEPT ĆETE OBOŽAVATI

 

makonda-tracker