Iako se uglavnom okrećemo mleku i mlečnim proizvodima kao izvoru kalcijuma, postoji više namirnica koje sadrže ovaj mineral u većim količinama, a jedna voćka je u tome nenadmašna.
Kalcijum je jedan od najvažnijih minerala u ljudskom telu jer ima brojne funkcije koje su neophodne da bi organizam normalno radio, ali mnogi ga ne unose dovoljno.
Obično se preporučuje da se konzumiraju mleko i mlečni proizvodi kako bi telo dobijalo dovoljno kalcijuma, iako ima i mnogo namirnica koje sadrže više kalcijuma nego mleko.
Voće s ubedljiv najviše kalcijuma je opuncija (lat. Opuntia ficus-indica), poznata i kao indijska smokva, koja u 100 grama ima oko 164 mg. Poređenja radi, u 100 ml mleka nalazi se oko 125 mg kalcijuma.
Njen ukus se uglavnom upoređuje s lubenicom, jagodama i citrusnim voćem.
Ostalo voće koje ima najviše kalcijuma su:
- pomorandže,
- suve smokve,
- kupine i
- papaja.
Šta sadrži opuncija (indijska smokva)?
Opuncija je razgranati kaktus poreklom iz Meksika, koji daje ukusne plodove koje nazivamo indijskim smokvama, a često se može videti i duž jadranske obale, dok se u kontinentalnim područjima gaji kao sobna biljka.
U 100 g ploda indijske smokve naći ćete:
- 41 kaloriju,
- 0,5 g ukupnih masti,
- 5 mg natrijuma,
- 9,6 ugljenih hidrata (od toga 3,6 grama dijetalnih vlakana),
- 0,7 g proteina,
- 25 mcg beta karotena,
- 6 mcg folne kiseline,
- 220 mg kalijuma,
- 85 mg magnezijuma,
- 23 odsto od preporučenog dnevnog unosa vitamina C,
- 6 odsto od preporučenog dnevnog unosa kalcijuma,
- 1 odsto od preporučenog dnevnog unosa vitamina A,
- 2 odsto od preporučenog dnevnog unosa gvožđa.
Uz to, ima antivirusna, protivupalna i antikoagulaciona svojstva.
Rana istraživanja o opunciji su pokazala da njenim unosom može da se doprinese snižavanju nivoa šećera u krvi kod dijabetesa tipa 2, a preporučuje se i kod mamurluka.
Kako se čisti indijska smokva?
- Potopite plod u hladnoj vodi da odstoji neko vreme.
- Ako ste kupili plod s bodljama, obavezno stavite rukavice pre čišćenja indijske smokve.
- Odsecite gornji i donji deo ploda.
- Presecite vertikalno po sredini, a zatim oljuštite preostalu koru.
Kako se jede indijska smokva?
Kod konzumiranja ovog ploda je ključno sačekati da sazri i uglavnom se jede oko nedelju dana posle kupovine, a može da se jede sirov, kao i svako drugo voće. Jestiv je kad na dodir bude mekan, a tada će imati sladak, ponekad kiselkast ukus poput kivija.
Uz to što se jede sirov, može da se koristi za pripremu kolača, torti i drugih poslastica, a u Americi se od indijske smokve prave i džem, sokovi, alkoholna pića itd. Recimo, američki urođenici su od opuncije pravili colonche, piće s alkoholom izrazite crvene boje.
BONUS VIDEO
Kako sačuvati kosti i zglobove?




