Smesa od paradajza pripremljena na ovaj način trajaće vam pola godine, a priprema se lako i veoma brzo. I, što je najvažnije, nema nikakve aditive i konzervanse!
Ako ste mislili da je kečap samo industrijski proizvod pun šećera i aditiva, ovaj recept poznatog britanskog kuvara Džejmija Olivera će vas potpuno razuveriti!
Domaća zimnica inspirisana kečapom i sokom od paradajza se pravi aromatičnih začina i zdravija je, bogatija i ukusnija verzija ovih priloga.
Njegova prednost je i to što, kada se pravilno pripremi i uskladišti, može trajati i do pola godine, a svaki zalogaj podseća na letnje ukuse zatvorene u tegli.
Sastojci:
- 1-2 srednje glavice crnog luka
- 1/2 komorača ili 1 kašičica kapara
- 150 g celera
- maslinovo ulje
- 100 ml vinskog sirćeta
- 1 komad veličine kašičice svežeg đumbira ili 1 kašičica suvog
- 3 čena belog luka
- sušene ljute papričice po ukusu
- 1 veza bosiljka
- 10 listova žalfije
- 1 kašika semenki korijandra
- 2 karanfilića
- 1 kašičica sveže mlevenog bibera
- so
- 1,5 kg zrelog paradajza
- 70 g žutog šećera
Priprema
- Povrće, osim belog luka i paradajza, dobro operite i isecite na krupnije komade, pa ga stavite u šerpu s debljim dnom.
- Sipajte preko jedan mlaz maslinovog ulja, đumbir, oljušten i iseckan beli luk, ljutu papriku, seckan bosiljak, usitnjeno seme korijandera i karanfiliće. Svemu dodajte so i biber, pa kuvajte uz mešanje na tihoj vatri oko 15 minuta.
- Potom dodajte paradajz, koji ste oljuštili, i 350 ml vode i ostavite da prokuva na jakoj vatri, pa smanjite na tihu i pustite da se krčka oko pola sata. Trebalo bi da nivo tečnosti padne napola.
- Potom dodajte seckanu žalfiju, pa promešajte i ostavite da se malo prohladi da ne oštetite blender. U blenderu usitnite, a poželji dodatno pasirajte kroz cediljku dok ne dobijete željenu konzistenciju.
- Potom vratite u šerpu smesu, pa dodajte šećer i sirće i kuvajte još pola sata, dok se ne zgusne.
- Ukoliko je potrebno, dodajte još bibera i soli.
- Potom sve prebacite u pravilno sterilisane tegle ili flaše i zatvorite ih dobro, pa ostavite da se postepeno hlade.
Čuvajte u frižideru ili nekom suvom i tamnom mestu, a ovako pripremljen "kečap" može da traje oko šest meseci.
BONUS VIDEO
Isplati li se praviti zimnicu ove godine?




