Supermoćni ruzmarin sve češće opravdava svoj od davnina poznat status biljke za bolje pamćenje, a dok naučnici još uvek istražuju kako je najbolje iskoristiti njegove sastojke postoji mnogo načina da uživamo u njegovom mirisu i ukusu.
Biljke su u prošlosti korišćene u ishrani i nezi koliko zbog mirisa i ukusa toliko i zbog zdravstvenih prednosti, a savremena nauka je mnoge od njih dokazala.
Aktivni sastojci tzv. lekovitih biljaka mogu da utiču na telo na mnogo načina, od jačanja imuniteta, preko smanjenja upala, do poboljšanja mentalnih funkcija, a upravo nam je ovo poslednje današnja tema.
Za više biljaka je otkriveno da imaju jedinjenja koja mogu da pomognu u jačanju kognitivnih sposobnosti i u prevenciji Alchajmerove bolesti, a jedna od njih je ruzmarin, koju su stari Grci izgleda s razlogom zvali “biljka pamćenja”.
Kako ruzmarin utiče na pamćenje i protiv demencije?
Ruzmarin ima mnogo korisnih svojstava, među kojima su antioksidativna i antiinflamatorna, podsticanje cirkulacije i jačanje imuniteta, a naučnicima je posebno interesantna veza ruzmarina s boljim zdravljem mozga i poboljšanjem memorije i koncentracije.
U staroj Grčkoj i Rimu, naučnici i njihovi učenici koristili su ruzmarin kako bi lakše pamtili podatke i bili koncentrisaniji, a Šekspir je u „Hamletu“ napisao kako Ofelija kaže da je „ruzmarin za sećanje“.
Ranije ove godine, u medicinskom časopisu „Antioxidants“ objavljeno je istraživanje koje je pokazalo da se diAcCA (odnosno di-acetilirana karnozinska kiselina, stabilizovan derivate karnozinske kiseline, jednog od glavnih jedinjenja u ruzmarinu) koristi za lečenje mišjih modela Alchajmerove bolesti, dostiže terapeutske doze karnozinske kiseline u mozgu i dovodi do poboljšanog pamćenja i sinaptičke gustine.
Drugim rečima, broj sinapsi je veći, a pošto je njihov pad usko povezan sa demencijom kod Alchajmerove bolesti, ovaj pristup bi mogao da se suprotstavi progresiji kognitivnog opadanja.
Analiza uzoraka tkiva pokazala je da lek takođe značajno smanjuje upalu u mozgu. Ovaj jedinstveni lek se aktivira samom upalom protiv koje se zatim bori i stoga je aktivan samo u delovima mozga koji su podvrgnuti upalnom oštećenju.
Još jedno takvo jedinjenje 1,8-cineol, pomaže da se spreči razgradnja acetilkolina, hemikalije u mozgu zadužene za učenje i pamćenje. Ukoliko se acetilkolin očuva, to može pomoći u jačanju kognitivnih veština, naročito kako starimo.
Kako se koristi ruzmarin za bolje pamćenje?
Postoji više načina da uživamo u prednostima ruzmarina za memoriju i očuvanje kognitivnih sposobnosti, ali imajte u vidu da je potrebno istraživanja o tome koji su najefikasniji i kako bi ljudi trebalo da ih koriste.
U svakom slučaju, ako vam ruzmarin prija, neće biti štetan bilo koji metod za unos aktivnih sastojaka ove biljke, a u nastavku ćete pronaći neke ideje…
- Čaj od lista ruzmarina. Prelijte jednu kašiku lista ruzmarina šoljom ključale vode (od oko 200 ml), pa poklopite i ostavite da odstoji oko 15 minuta. Potom procedite i pijte dva do tri puta dnevno po šolju.
- Aromaterapija ruzmarinom. Mirišite ili utrljavajte eterično ulje ruzmarina, koje može da se ubaci i u difuzer za osveženje vazduha u prostoriji. Ako ga utrljavate u kožu, masirajte s nekoliko kapi vrat i slepoočnice.
- Kao začinsko bilje u ishrani. Dodajte ruzmarin jelu, poput čorbe ili gulaša. Posebno se dobro kombinuje s proteinima.
BONUS VIDEO
Prvi znaci demencije





