Svi koji obožavaju kombinaciju čokolade i kokosa uživaće u ovom praktičnom, brzom i neodoljivom dezertu za sve prilike!
Čokoladni kolač je slatkiš s kojim ne možemo da omanemo – jednostavno znamo da ćemo uživati, zar ne? Takav je i onaj koji vam predstavljamo danas, u nešto jednostavnijoj verziji nego inače, s filom od tri sastojka.
Sočna i mekana čokoladna kora u savršenom je skladu s kremastim kokos filom, a sve je zaokruženo bogatim čokoladnim ganašom. Priprema nije zahtevna, a rezultat je dezert koji izgleda kao iz poslastičarnice... a ni ukus mu ne zaostaje!
Sastojci:
Za koru
- 210 g brašna
- 30 g kakao praha
- 2 kašičice praška za pecivo
- 1/2 kašičice sode bikarbone
- 1/4 kašičice soli
- 200 g kristalnog šećera
- 2 velika jajeta sobne temperature
- 75 ml biljnog ulja
- 1 kašičica ekstrakta vanile
- 180 ml mleka sobne temperature
- 1 kašika sirćeta ili soka od limuna
- 160 ml tople vode
Za fil od kokosa:
- 40 ml zaslađenog kondenzovanog mleka
- 160 ml mleka
- 90 g kokosovog brašna
Za čokoladni ganaš:
- 150 gmlečne čokolade
- 80 ml slatke pavlake, sobne temperature
Priprema
- Prosejte u jednu dublju činiju brašno, pomešano s praškom za pecivo, kakaoom, sodom bikarbonom i solju. Dodajte tome šećer i dobro promešajte.
- Ubacite jaja, pa biljno ulje po izboru, ekstrakt vanile, mleko na sobnoj temperature, sirće ili sok od limuna i 160 ml tople vode, pa sve dobro umutite žicom.
- Sipajte ovu retku smesu u kalup obložen pek-papirom i pecite u rerni zagrejanoj na 180 stepeni, oko 25-30 minuta.
- Potom pomešajte zaslađeno kondenzovano mleko s mlekom i kokosovim brašnom, pa promešajte i kuvajte zajedno dok se ne zgusne, oko 5-10 minuta, uz neprestano mešanje. Ostavite da se ohladi na sobnoj temperature (ili ubacite u frižider na nekoliko minuta).
- Kad kora ohladi, uklonite pek-papir, pa je presecite horizontalno tako da dobijete dve.
- Postavite na dno kalupa ili na tacnu donju koru, pa preko namažite fil od kokosa i mleka. Rasporedite ga ravnomerno i poravnajte, pa preklopite drugom korom. Stavite u frižider dok pravite ganaš.
- Izlomite čokoladu, pa joj dodajte slatku pavlaku i otopite uz mešanje. Namažite time kolač.
Pogledajte korak po korak video uputstvo za pripremu čokoladnog kolača s kokosom.
BONUS VIDEO
Anastastija Staša Đurić podelila svoj savršen recept za pripremu karfiola i tiramisu kolača
( Glossy, T.S.R. )




