čik mu odolite

Kora meka poput oblaka, a fil kao iz raja: Najlepši čokoladni kolač sa kokosom pravi se očas posla (RECEPT)

0

Svi koji obožavaju kombinaciju čokolade i kokosa uživaće u ovom praktičnom, brzom i neodoljivom dezertu za sve prilike!

Čokoladni kolač s kremom od kokosa
Čokoladni kolač s kremom od kokosafoto: Baking Cherry/YouTube Screenshot

Čokoladni kolač je slatkiš s kojim ne možemo da omanemo – jednostavno znamo da ćemo uživati, zar ne? Takav je i onaj koji vam predstavljamo danas, u nešto jednostavnijoj verziji nego inače, s filom od tri sastojka.

 

Sočna i mekana čokoladna kora u savršenom je skladu s kremastim kokos filom, a sve je zaokruženo bogatim čokoladnim ganašom. Priprema nije zahtevna, a rezultat je dezert koji izgleda kao iz poslastičarnice... a ni ukus mu ne zaostaje! 

 

Sastojci:

 

Za koru

  • 210 g brašna
  • 30 g kakao praha
  • 2 kašičice praška za pecivo
  • 1/2 kašičice sode bikarbone
  • 1/4 kašičice soli
  • 200 g kristalnog šećera
  • 2 velika jajeta sobne temperature
  • 75 ml biljnog ulja
  • 1 kašičica ekstrakta vanile
  • 180 ml mleka sobne temperature
  • 1 kašika sirćeta ili soka od limuna
  • 160 ml tople vode

 

Za fil od kokosa:

  • 40 ml zaslađenog kondenzovanog mleka
  • 160 ml mleka
  • 90 g kokosovog brašna

 

Za čokoladni ganaš:

  • 150 gmlečne čokolade
  • 80 ml slatke pavlake, sobne temperature

 

Priprema

  1. Prosejte u jednu dublju činiju brašno, pomešano s praškom za pecivo, kakaoom, sodom bikarbonom i solju. Dodajte tome šećer i dobro promešajte.
  2. Ubacite jaja, pa biljno ulje po izboru, ekstrakt vanile, mleko na sobnoj temperature, sirće ili sok od limuna i 160 ml tople vode, pa sve dobro umutite žicom.
  3. Sipajte ovu retku smesu u kalup obložen pek-papirom i pecite u rerni zagrejanoj na 180 stepeni, oko 25-30 minuta.
  4. Potom pomešajte zaslađeno kondenzovano mleko s mlekom i kokosovim brašnom, pa promešajte i kuvajte zajedno dok se ne zgusne, oko 5-10 minuta, uz neprestano mešanje. Ostavite da se ohladi na sobnoj temperature (ili ubacite u frižider na nekoliko minuta).
  5. Kad kora ohladi, uklonite pek-papir, pa je presecite horizontalno tako da dobijete dve.
  6. Postavite na dno kalupa ili na tacnu donju koru, pa preko namažite fil od kokosa i mleka. Rasporedite ga ravnomerno i poravnajte, pa preklopite drugom korom. Stavite u frižider dok pravite ganaš.
  7. Izlomite čokoladu, pa joj dodajte slatku pavlaku i otopite uz mešanje. Namažite time kolač.

Pogledajte korak po korak video uputstvo za pripremu čokoladnog kolača s kokosom.

BONUS VIDEO

Anastastija Staša Đurić podelila svoj savršen recept za pripremu karfiola i tiramisu kolača

 

makonda-tracker