bakine poslastice

Najsočnija starinska pita sa šljivama pravi se očas posla: Dezert bez jaja i mleka spaja tradiciju i božanstven ukus

0

Gotove kore za pitu, šljive, još nekoliko sastojaka i malo vremena treba vam za slatkiš s kojim nema greške! Ukusan, sočan i s mirisom na detinjstvo, on je nezaobilazan u porodičnom kuvaru, zar ne?

Domaća pita sa šljivama, od gotovih kora
Domaća pita sa šljivama, od gotovih korafoto: VicaTs/Shutterstock

Mirisne poslastice koje podsećaju na detinjstvo uvek su dobrodošle na našim trpezama, a starinska pita sa šljivama je pravi izbor u svakoj prilici.


Slatka pita koju vam danas predstavljamo je jednostavna za pripremu, a prepuna sočnih plodova, pa će vas sigurno osvojiti na prvi zalogaj. Šljive se savršeno uklapaju sa grizom i vanilinim šećerom, dok cimet daje toplu, domaću aromu kojoj je teško odoleti.


Recept je idealan za one koji vole domaće slatkiše bez previše komplikacija, ali s puno ukusa i duhom tradicije. Poslužite je posutu šećerom u prahu i uživajte u ukusu stare dobre domaće kuhinje.


Sastojci:

 

  • pakovanje kora za pitu
  • 800 g šljiva
  • 150 ml ulja
  • 5 kašika griza
  • 200 ml kisele, gazirane vode
  • 150 g šećera
  • 2 kesice vanilinog šećera
  • 2 kašičice cimeta
  • šećer u prahu za posipanje

 

Domaća pita sa šljivama
Domaća pita sa šljivamafoto: Nenad Nedomacki/Shutterstock

Priprema

 

  • Dobro operite i isecite šljive na polovine ili na četvrtine, a pleh za pečenje podmažite uljem. Uključite rernu da se greje na 180 stepeni.
  • Pomešajte kiselu vodu i ulje, pa time namažite jednu koru za pitu, preko nje stavite još jednu, pa namažite i nju, a potom isto uradite i sa trećom korom.
  • Po čitavoj površini poslednje kore za pitu poređajte iseckane šljive, pa pospite šećerom i grizom.
  • Labavo motajte kore u "frulice" i ređajte po plehu, pa ponavljajte sve dok ne potrošite sav materijal.
  • Na kraju poprskajte uljem i kiselom vodom, pa ostavite da odstoji još pet do deset minuta.
  • Pecite u dobro zagrejanoj rerni oko 40-45 minuta.


Kad izvadite, pokrijte čistom krpom, pa kad se ohladi pospite šećerom u prahu, pa secite na manje komade.

 

BONUS VIDEO

Najbolji recept za pitu s mesom

 

makonda-tracker