Već decenijama je u američkoj kuhinji nezaobilazan slatkiš kolač koji je dobio ime po Robertu Redfordu, a spaja ukus oraha, sira, pudinga i jednostavno se topi u ustima!
Legendarni Robert Redford preminuo je u 90. godini, javili su juče američki mediji, a slavni glumac i režiser napustio nas je mirno, u snu.
Holivudsku ikonu, koju ćemo pamtiti po ulogama u filmovima "Žaoka", "Tri kondorova dana", "Svi predsednikovi ljudi", "Buč Kasidi i Sandens Kid", "Obični ljudi" i mnogim drugima, od početka karijere pratio je imidž zavodnika i lepotana.
Širom planete, milioni žena su uzdisali za Redfordom, pa se i kod nas može čuti da je neko "lep kao Robert Redford", a njegov šarm inspirisao je i jedan od najpoznatijih američkih slatkiša!
"Najbolje posle Roberta Redforda" je kolač poznat i samo kao "Robert Redford", a verovatno je nastao u danima njegove najveće popularnosti.
Ime je dobio po tome što je toliko privlačan da je najbolje moguće što možete da dobijete kad već nemate sreću da osvojite čuvenog glumca, a priprema se jednostavno.
Sastojci:
- 150 g brašna
- 10 kašika otopljenog putera
- 1 šolja sitno seckanih oraha (120-140 g)
- 225 g krem sira
- 120 g šećera u prahu
- 1 kašičica ekstrakta vanile
- 450 ml šlaga
- 700 ml hladnog mleka
- 1 kesica praha za puding od vanile
- 1 kesica praha za puding od čokolade
- rendana čokolada i seckani orasi za dekoraciju
Priprema
- Uključite rernu da se greje na 180 stepeni.
- Pomešajte u jednoj posudi brašno, otopljen puter i seckane orahe i mešajte dok se ne sjedine i ne budu mrvičasti. To utisnite u posudu za pečenje koju ste podmazali uljem ili puterom, pa lepo poravnajte i pecite 20-25 minuta, odnosno dok ivice blago ne porumene. Izvadite iz rerne i ostavite da se hladi.
- U dubljoj činiji umutite mikserom krem sir, šećer u prahu i ekstrakt vanile, a odvojeno umutite šlaga i potom ga dodajte smesi od krem sira i dobro promešajte (odvojte malo šlaga za premazivanje kolača). To namažite na ohlađenu koru.
- Sipajte 600 ml mleka u šerpu, a 100 ml sipajte u činijicu. Dok se mleko kuva (po želji mu dodajte šećer), u mleku u činiji razmutite prah za puding od vanile i prah za puding od čokolade. Kad mleko proključa, dodajte mu razmućene pudinge uz mešanje i kuvajte na srednjoj temperaturi sve dok se ne zgusne. Tu smesu namažite preko sloja od krem sira i šlaga.
- Pokrijte plastičnom folijom i ostavite da odstoji u frižideru najmanje dva sata, a idealno preko noći.
- Sutradan ukrasite preostalim šlagom i, po želji, rendanom čokoladom i sitno seckanim orastima.
Postoji mnogo varijanti recepta za kolač "Najbolje posle Roberta Redforda", a u nastavku ćete pronaći jedan od njih.
BONUS VIDEO
Sremački salčići





