obavezno probajte!

"Najbolje posle Roberta Redforda" pravi se lako i miluje nepca: Dezert inspirisan jednim od najlepših glumaca u istoriji

0

Već decenijama je u američkoj kuhinji nezaobilazan slatkiš kolač koji je dobio ime po Robertu Redfordu, a spaja ukus oraha, sira, pudinga i jednostavno se topi u ustima!

Domaći kolač 'Najbolje posle Roberta Redforda'
Domaći kolač "Najbolje posle Roberta Redforda"foto: Valerie's Kitchen/YouTube Screenshot

Legendarni Robert Redford preminuo je u 90. godini, javili su juče američki mediji, a slavni glumac i režiser napustio nas je mirno, u snu.


Holivudsku ikonu, koju ćemo pamtiti po ulogama u filmovima "Žaoka", "Tri kondorova dana", "Svi predsednikovi ljudi", "Buč Kasidi i Sandens Kid", "Obični ljudi" i mnogim drugima, od početka karijere pratio je imidž zavodnika i lepotana.


Širom planete, milioni žena su uzdisali za Redfordom, pa se i kod nas može čuti da je neko "lep kao Robert Redford", a njegov šarm inspirisao je i jedan od najpoznatijih američkih slatkiša!

 

Robert Redford u mladosti
Robert Redford u mladostifoto: Paramount Pictures / Seven Arts / AFP / Profimedia

"Najbolje posle Roberta Redforda" je kolač poznat i samo kao "Robert Redford", a verovatno je nastao u danima njegove najveće popularnosti.

 

Ime je dobio po tome što je toliko privlačan da je najbolje moguće što možete da dobijete kad već nemate sreću da osvojite čuvenog glumca, a priprema se jednostavno.

Sastojci:

 

  • 150 g brašna
  • 10 kašika otopljenog putera
  • 1 šolja sitno seckanih oraha (120-140 g)
  • 225 g krem sira
  • 120 g šećera u prahu
  • 1 kašičica ekstrakta vanile
  • 450 ml šlaga
  • 700 ml hladnog mleka
  • 1 kesica praha za puding od vanile
  • 1 kesica praha za puding od čokolade
  • rendana čokolada i seckani orasi za dekoraciju

 

Priprema

  1. Uključite rernu da se greje na 180 stepeni.
  2. Pomešajte u jednoj posudi brašno, otopljen puter i seckane orahe i mešajte dok se ne sjedine i ne budu mrvičasti. To utisnite u posudu za pečenje koju ste podmazali uljem ili puterom, pa lepo poravnajte i pecite 20-25 minuta, odnosno dok ivice blago ne porumene. Izvadite iz rerne i ostavite da se hladi.
  3. U dubljoj činiji umutite mikserom krem sir, šećer u prahu i ekstrakt vanile, a odvojeno umutite šlaga i potom ga dodajte smesi od krem sira i dobro promešajte (odvojte malo šlaga za premazivanje kolača). To namažite na ohlađenu koru.
  4. Sipajte 600 ml mleka u šerpu, a 100 ml sipajte u činijicu. Dok se mleko kuva (po želji mu dodajte šećer), u mleku u činiji razmutite prah za puding od vanile i prah za puding od čokolade. Kad mleko proključa, dodajte mu razmućene pudinge uz mešanje i kuvajte na srednjoj temperaturi sve dok se ne zgusne. Tu smesu namažite preko sloja od krem sira i šlaga.
  5. Pokrijte plastičnom folijom i ostavite da odstoji u frižideru najmanje dva sata, a idealno preko noći.
  6. Sutradan ukrasite preostalim šlagom i, po želji, rendanom čokoladom i sitno seckanim orastima.

Postoji mnogo varijanti recepta za kolač "Najbolje posle Roberta Redforda", a u nastavku ćete pronaći jedan od njih.

 

BONUS VIDEO

Sremački salčići

 

makonda-tracker