Recept za posnu bajaderu brzo se i jednostavno sprema
Polako počinje sezona slava, a domaćice se često opredeljuju za sitne kolače kada je u pitanju slatki deo trpeze.
Tu ima bezbroj ideja i mogućnosti, ali maltene da se u svim kućama u Srbiji među slavskim kolačima nalazi i bajadera.
Danas vam predstavljamo posnu varijantu ovog kolača, koja je podjednako lepa kao i mrsna varijanta.
Sastojci:
- 300 g posnog mlevenog keksa
- 200 g mlevenih oraha
- 250 g šećera
- 10 kašika vode
- 1 vanilin šećer
- 150 gr posne čokolade za kuvanje
- 200 g posnog margarina
- Za glazuru:
- 3 kašike šećera
- 3 kašike ulja
- 3 kašike vode
- 100 g posne čokolade za kuvanje
Priprema:
Kuvajte u šerpi vanilin šećer, šećer i vodu dok ne provri.
Potom sklonite sa ringle, pa dodajte margarin i mešajte dok se ne otopi.
Onda dodjate mleveni keks i orahe i sve dobro sjedinite.
Smesu podelite na dva dela. U jedan dodajte rastopljenu čokoladu.
U pravougaoni pleh sipajte deo sa čokoladom, a onda i drugi deo smese i ostavite u frižideru da se stegne.
Kada se kolač u potpunosti stegnete, počnite da pravite glazuru.
U šerpu sipajte ulje, šećer, vodu i lokoladu za kuvanje, pa mešajte na ringli dok se svi sastojci ne sjedine. Dok je glazura topla prelijte je preko kolača i ostavite da se ohladi.
Kolač secite kad se ohladi.
BONUS VIDEO
OVO JE RECEPT ZA PRAVE SREMAČKE SALČIĆE! Posebnu slast im daje NEOBIČAN SASTOJAK po kome su ovi kolačići dobili ime





