Žerbo kocke po starinskom receptu su uvek pun pogodak
Kada dođe sezona slava, domaćice "razbijaju glavu" šta da spremaju: od predjela, preko glavnog jela do slatkiša, treba osmislite ceo jelovnik.
Kada su u pitanju dezerti, bezbroj je sitnih kolača koji će ulepšati vašu trpezu, a mi vam za danas predstavljamo starinske žerbo kocke, koje su uvek pun pogodak.
Sastojci:
Za testo
- 500 gr brašna
- 200 gr maslaca
- 4 žumanceta
- 2 kašike slatke pavlake
- 1/3 svežeg kvasca
- 1 dcl mleka
- 1/2 kašičice soli
- 1 kašika šećera
Za fil:
- džem od kajsija
- 250-300 gr mlevenih oraha
- 250 gr šećera
Za glazuru:
- 150 gr čokolade za kuvanje
- malo ulja
Priprema:
Zagrejati mleko, pa izdrobiti kvasac i staviti šećer, pa ostaviti da se kvasac aktivira.
Brašno izmešajte sa solju i dodajte maslac. Potom dodajte i žumanca, slatku pavlaku i aktivirani kvasac.
Umesiti testo, pa staviti prijanjajuću foliju i ostaviti u frižider oko 2 sata da narasta.
Nakon toga, podeliti testo na 4 dela i napraviti kore.
Na prvu koru staviti džem u debelom sloju, posuti orasima i preklopiti drugom korom.
Staviti ponovo džem, orahe, pa koru i tako dok ne utrošite sve kore.
Poslednju koru izbockati viljuškom i peći pola sata na 180 stepeni.
Napravite glazuru tako što ćete istopiti čokoladu sa malo ulja i premazati preko kolača.
Ostaviti da se ohladi i stegne.
Sutradan secite žerbo kocke.
BONUS VIDEO
UKUSNA, MEKANA I SOČNA! Poznati prave pitu od jabuka u kulinarskoj emisiji, OVAJ RECEPT ĆETE OBOŽAVATI





