slavski sitni kolači

Najbolji recept za žerbo kocke koji ste probali: Hrskavi starinski kolač mami na još i vraća u detinjstvo

0

Žerbo kocke po starinskom receptu su uvek pun pogodak

Žerbo kocke po starinskom receptu ulepšaće vašu slavsku trpezu
Žerbo kocke po starinskom receptu ulepšaće vašu slavsku trpezufoto: Shutterstock/grafvision

Kada dođe sezona slava, domaćice "razbijaju glavu" šta da spremaju: od predjela, preko glavnog jela do slatkiša, treba osmislite ceo jelovnik.

 

Kada su u pitanju dezerti, bezbroj je sitnih kolača koji će ulepšati vašu trpezu, a mi vam za danas predstavljamo starinske žerbo kocke, koje su uvek pun pogodak.

 

Sastojci:

 

Za testo

 

  • 500 gr brašna
  • 200 gr maslaca
  • 4 žumanceta
  • 2 kašike slatke pavlake
  • 1/3 svežeg kvasca
  • 1 dcl mleka
  • 1/2 kašičice soli
  • 1 kašika šećera

 

Za fil:

 

  • džem od kajsija
  • 250-300 gr  mlevenih oraha
  • 250 gr šećera

 

Za glazuru:

 

  • 150 gr čokolade za kuvanje
  • malo ulja

 

Priprema:

 

Zagrejati mleko, pa izdrobiti kvasac i staviti šećer, pa ostaviti da se kvasac aktivira. 

 

Brašno izmešajte sa solju i dodajte maslac. Potom dodajte i žumanca, slatku pavlaku i aktivirani kvasac. 

 

Umesiti testo, pa staviti prijanjajuću foliju i ostaviti u frižider oko 2 sata da narasta. 

 

Nakon toga, podeliti testo na 4 dela i napraviti kore.

 

Na prvu koru staviti džem u debelom sloju, posuti orasima i preklopiti drugom korom. 

 

Staviti ponovo džem, orahe, pa koru i tako dok ne utrošite sve kore.

 

Poslednju koru izbockati viljuškom i peći pola sata na 180 stepeni.

 

Napravite glazuru tako što ćete istopiti čokoladu sa malo ulja i premazati preko kolača.

 

Ostaviti da se ohladi i stegne.

 

Sutradan secite žerbo kocke. 

 

BONUS VIDEO

 

UKUSNA, MEKANA I SOČNA! Poznati prave pitu od jabuka u kulinarskoj emisiji, OVAJ RECEPT ĆETE OBOŽAVATI

 

makonda-tracker