isproban stotinama puta

Recept za ajvar od pečene paprike star 200 godina: Leskovčani ga prave od samo 3 sastojka (uputstvo korak po korak)

0

Jug Srbije je poznat po najboljim specijalitetima od paprike, a čini se da je ajvar broj jedan među njima 

RECEPT ZA NAJLEPŠI LESKOVAČKI AJVAR
RECEPT ZA NAJLEPŠI LESKOVAČKI AJVAR foto: Shuttestock / Igor Dutina

Sezona paprike uveliko traje i sada je pravo vreme da se posvetite pravljenju slanih pikanterija u kojim će ukućani uživati tokom duge zime.

 

Ajvar je najbolje praviti bez mnogo eksperimentisanja i po receptu koji je isproban stotinama puta.

 

Upravo takav jedan je pred vama. Stiže pravo iz Leskovca iz porodice koja ga svake godine prema pa istom principu, a sada je pred vama i vodič korak po korak.

Potrebno:

 

  • 50 kg crvene paprike ajvarke
  • 1 l ulja
  • 200 g soli

 

Priprema:

 

Paprike dobro oprati, zatim obrisati čistom pamučnom krpom i peći na kubetu ili šporetu. Bitno je da paprika bude dobro pečena, ali ipak ne previše. Pečene paprike stavite u kesu da se potpare, pa je pažljivo ljuštite da ne ostanu crne ljuspice.  Nakon što svaku oljuštite odmah joj izvadite i seme, kako bi biste je stavili da se ocedi od vode.

 

Očiščene paprike staviti da se cedi preko noći. Iz nje će izaći velika količina vode, a to će vam skratiti proces kuvanja ajvara. Ujutru isceđene paprike samleti na mašini za meso. Samlevenu papriku sipati u veliku šerpu za kuvanje. Najbolje je ako imate šporet smedervac.

LESKOVAČKI RECEPT ZA NAJLEPŠI AJVAR
LESKOVAČKI RECEPT ZA NAJLEPŠI AJVARfoto: Bakina kuhinja

Ono što je važno jeste voditi računa da vam ajvar ne zagori ako vam je vatra jaka. Kad prokuva smanjite vatru i lagano pustite da krčka iz veoma često mešanje. 

 

Nakon oko 1 sata dodati ulje i dobro promešati, a potom dodati i so. Najbolje je dodavati po malo. Kuvati ajvar do željene gustine, a najmanje 3 sata. Po potrebi po ukusu kasnije opet dodati so, a ulje više ne dodavati.

 

Ajvar je kuvan kada se prilikom mešanja vidi dno od šerpe, a čujemo zvuk „šaputanja pržene paprike“ iz šerpe. Probajte ajvar na kraju kuvanja i dodajte so po potrebi u zavisnosti od ukusa.

 

Vreo ajvar sipati u vrele tegle i dobro zatvoriti poklopcem.

 

Bonus video:

Pravi leskovački ajvar 

 

makonda-tracker