neodoljiv!

Najkremastiji kolač s malinama pravi se očas posla: Lagan je, miluje nepca, osvežava, a njegov ukus se ne zaboravlja

0

Mekana i sočna kora, fin krem i fenomenalan ukus voća – ovaj rolat se pamti dugo, a priprema iznenađujuće lako i brzo!

Kremasti dezert od malina i šlaga
Kremasti dezert od malina i šlagafoto: Tetiana Selimov/Shutterstock

Ako su maline glavna zvezda vaših prolećnih i letnjih poslastica, slatki rolat od seckanih malina i šlaga je dezert koji morate imati u svom porodičnom kuvaru.

 

Pored toga što je izrazito ukusan i osvežavajući, on se pravi veoma jednostavno, a ključni korak jeste oprez pri pripremi biskvita tako bi kora ostala mekana i vazdušasta. 

 

Slobodno možete smanjiti količinu šećera, a možete ga dekorisati po ukusu.

Sastojci:

 

  • 6 jaja
  • prstohvat soli
  • 200 g šećera
  • 1 kesica vanilin šećera
  • 160 g brašna
  • 1,5 kašičica praška za pecivo
  • 100 g maskarpone sira
  • 100 g jagoda
  • 60 g malina + još za dekoraciju
  • 100 ml šlaga
  • listići nane za dekoraciju

 

Slatki rolat s mekanom korom i kremastim filom od sira i malina
Slatki rolat s mekanom korom i kremastim filom od sira i malinafoto: NDanko/Shutterstock

Priprema

  1. Uključite rernu da se greje na 180°C.
  2. Odvojite belanca od žumanaca, pa umutite belanca s prstohvatom soli u čvrst sneg.
  3. Odvojeno umutite žumanca sa 100 g šećera i vanilinim šećerom dok ne budu penasta, pa u to pažljivo umešajte polovinu pripremljenog brašna i prašak za pecivo, pa dodajte polovinu umućenog snega od belanaca, pa pažljivo promešajte. Zatim dodajte ostatak brašna i ostatak belanaca i ponovo promešajte pažljivo kako se šlag od belanaca ne bi "izduvao". Sipajte smesu u pleh obložen pek-papirom, pa pecite oko 10 minuta u dobro zagrejanoj rerni.
  4. Kad biskvit bude zlatne boje i poraste, izvadite i odmah ga prevrnite na vlažnu i čistu krpu, pa sklonite posudu za pečenje i pek-papir i brzo koru uvijte u rolat i ostavite da se hladi.
  5. U međuvremenu iseckajte sitno maline i umutite maskarpone dok ne bude gladak, pa mu dodajte maline, preostalih 100 g šećera i mutite još malo.
  6. Kad se rolat ohladi, pažljivo ga odmotajte i namažite fil, pa ponovo oprezno uvijte, vodeći računa da ne istisnete fil sa strane.
  7. Na kraju umutite šlag i ukrasite njim rolat, a za dekoraciju možete dodati i maline i listiće nane.

BONUS VIDEO

Domaće fetućine

 

makonda-tracker