Mekana i sočna kora, fin krem i fenomenalan ukus voća – ovaj rolat se pamti dugo, a priprema iznenađujuće lako i brzo!

Ako su maline glavna zvezda vaših prolećnih i letnjih poslastica, slatki rolat od seckanih malina i šlaga je dezert koji morate imati u svom porodičnom kuvaru.
Pored toga što je izrazito ukusan i osvežavajući, on se pravi veoma jednostavno, a ključni korak jeste oprez pri pripremi biskvita tako bi kora ostala mekana i vazdušasta.
Slobodno možete smanjiti količinu šećera, a možete ga dekorisati po ukusu.
Sastojci:
- 6 jaja
- prstohvat soli
- 200 g šećera
- 1 kesica vanilin šećera
- 160 g brašna
- 1,5 kašičica praška za pecivo
- 100 g maskarpone sira
- 100 g jagoda
- 60 g malina + još za dekoraciju
- 100 ml šlaga
- listići nane za dekoraciju

Priprema
- Uključite rernu da se greje na 180°C.
- Odvojite belanca od žumanaca, pa umutite belanca s prstohvatom soli u čvrst sneg.
- Odvojeno umutite žumanca sa 100 g šećera i vanilinim šećerom dok ne budu penasta, pa u to pažljivo umešajte polovinu pripremljenog brašna i prašak za pecivo, pa dodajte polovinu umućenog snega od belanaca, pa pažljivo promešajte. Zatim dodajte ostatak brašna i ostatak belanaca i ponovo promešajte pažljivo kako se šlag od belanaca ne bi "izduvao". Sipajte smesu u pleh obložen pek-papirom, pa pecite oko 10 minuta u dobro zagrejanoj rerni.
- Kad biskvit bude zlatne boje i poraste, izvadite i odmah ga prevrnite na vlažnu i čistu krpu, pa sklonite posudu za pečenje i pek-papir i brzo koru uvijte u rolat i ostavite da se hladi.
- U međuvremenu iseckajte sitno maline i umutite maskarpone dok ne bude gladak, pa mu dodajte maline, preostalih 100 g šećera i mutite još malo.
- Kad se rolat ohladi, pažljivo ga odmotajte i namažite fil, pa ponovo oprezno uvijte, vodeći računa da ne istisnete fil sa strane.
- Na kraju umutite šlag i ukrasite njim rolat, a za dekoraciju možete dodati i maline i listiće nane.
BONUS VIDEO
Domaće fetućine
( Glossy, T.S.R. )