Jedan od omiljenih kolača orijentalnog porekla u staroj Jugoslaviji priprema se vrlo jednostavno i brzo, a ukus mu je fenomenalan.
Na našim prostorima ima mnogo popularnih poslastica koje su došle iz turske kuhinje, a među dezertima koji su omiljeni na jugu Srbije, u Makedoniji i u Bugarskoj svakako su tatlije.
U pitanju je veoma sladak kolač, ukusa sličnog baklavi, koji se uglavnom pravi od brašna, ulja, seckanih oraha i suvog grožđa, ali postoji mnogo varijanti klasičnog recepta za tatlije.
Jedna od jednostavnijih su carigradske tatlije od griza, kakve su bile vrlo popularne u staroj Jugoslaviji, a pripremale su se vrlo jednostavno i brzo.
Sastojci:
- 1,25 l mleka
- 2 kesice vanilinog šećera
- 400 g griza
- 100 g putera
- 80 g šećera
- 8 jaja
- Za sirup:
- 1 kg šećera
- 0,5 l vode
- 1 kesica vanilinog šećera
- 1 limun
- kokosovo brašno po ukusu
Priprema
- Zagrejte mleko, pa mu dodajte vanilin šećer (2 kesice).
- Kad provri, ukuvajte lagano griz. Kad se griz zgusne, skinite ga s vatre i ohladite.
- Umutite penasto puter i šećer, pa dodajte jedno po jedno jaje, a zatim i ohlađen griz.
- Dobro promešajte tako da dobijete glatku, kompaktnu masu.
- Pleh podmažite puterom, pa od smese uzimajte male delove, oblikujte kolačiće i ređajte po plehu. Ukrasite viljuškom ili nekim pečatom za kolače ili makar jagodicom pritisnite kolač na sredini.
- Pecite u rerni zagrejanoj na 200 stepeni, dok ne porumeni.
- U međuvremenu kilogram šećera prelijte vodom, dodajte mu vaniliin šećer i isečen limun. To kuvajte dok ne dobijete gust sirup, pa njim prelijte pečene tatlije, pospite kokosovim brašnom i ostavite ih da se hlade.
BONUS VIDEO
RAŠINA KUHINJA Domaće fetućine
( Glossy, T.S.R. )