Servirajte ga uz hladan feta sir, kiselu pavlaku ili kiselo mleko i dobićete nezaboravan letnji obrok koji može da se služi bilo kad u toku dana, a za ljubitelje mesa će biti fantastičan iz grilovane kobasice.
Ako volite tradicionalna jela koja mirišu na detinjstvo, sataraš iz rerne će vas potpuno osvojiti!
Postoji nekoliko trikova koji garantuju sataraš iz snova, a ako ste ih savladali spremni ste za novi nivo – superbrzi zapečeni sataraš iz rerne, koji može da se služi za bilo koji obrok u toku leta.
Sočne paprike, paradajz i crni luk, uz dodatak maslinovog ulja i začina, pretvaraju se u neodoljivo jelo bogato bojama i aromama. Pečenjem u rerni povrće zadržava pun ukus, a završni dodir, tj. deo kada se sataraš zapeče s jajima, daje mu posebnu, kremastu teksturu.
Jaja u zapečenom satarašu za bolju teksturu
Možete ga poslužiti samostalno ili uz kiselu pavlaku, kajmak ili grilovane kobasice, a količinu jaja možete povećati u zavisnosti od toga koliko će ljudi uživati u ovom jelu.
U standardnom receptu koristi se tri jajeta, ali ako će za stolom biti petoro ljudi slobodno povećajte na pet jaja. Zapečeni sataraš (bećarac) idealan je i kao lagana večera ili prilog glavnom jelu, posebno u letnjim danima kada je povrće najsvežije.
Sastojci:
- 5 paprika srednje veličine
- 4 većih paradajza
- 2-3 glavice crnog luka
- 3 jajeta
- maslinovo ulje po potrebi
- so i biber po ukusu
Priprema
- Dobro operite paprike, očistite ih od semenki, pa isecite na četvrtine.
- Operite paradajz, stavite ga u vrelu vodu na pet do deset minuta kako biste mu lakše skinuli kožicu,oljuštite ga, pa iseckajte na kolutove.
- Oljuštite luk i iseckajte ga na tanke režnjeve.
- Podmažite maslinovim uljem sve isečene sastojke, pa sipajte so po ukusu i prelijte maslinovim uljem. Dobro promešajte, tako da sve povrće bude fino pokriveno.
- Pecite uz povremeno mešanje u rerni zagrejanoj na 180 stepeni dok ne ostane u tepsiji sasvim malo soka koje je pustilo povrće. Tada izvadite, prelijte umućenim jajima, dodajte biber, promešajte, pa vratite da se zapeče.
Po želji dodajte začinsko bilje pred kraj, poput peršuna, majčine dušice, bosiljka...
BONUS VIDEO
Vodenica u Bogutovcu za beg od gradske vreve i letnje žege





