slasne

Zvali ih pljeskavice ili mekike, biće gotove za 15 minuta: Letnje jelo koje može da se služi za doručak, ručak i večeru

0

Predstavljamo vam recept koji se priprema brzo i jednostavno, a ima fenomenalan i pun ukus zahvaljujući povrću i siru.

Izdašno domaće pecivo od kukuruza i kukurznog brašna, s lukom i rendanim kačkavaljem
Izdašno domaće pecivo od kukuruza i kukurznog brašna, s lukom i rendanim kačkavaljemfoto: Love & Lemons/YouTube Screenshot

Letnji obroci u bilo koje doba dana traže lagane, ali zasitne zalogaje, a ovaj kukuruzni specjialitet sa sirom i mladim lukom pravi jeodgovor na dilemu šta jesti.

 

Bez mesa, ali punog ukusa, možete ih zvati mekike ili pljeskavice, a u svakom slučaju im je ukus fenomenalan i posle njih niko ne ostaje gladan.

 

Prže se za svega nekoliko minuta i mogu se služiti tople ili hladne. Idealne su uz kiselu pavlaku, salatu ili kao prilog. Recept je brz, jednostavan i osvežavajuće drugačiji, ma pravi hit za leto! 

 

Domaće pecivo od kukurznog brašna za leto
Domaće pecivo od kukurznog brašna za letofoto: Love & Lemons/YouTube Screenshot

Sastojci:

 

  • 6 kašika mleka
  • 1 veliko jaje
  • 2 šolje zrna kukuruza
  • 1 šolja rendanog kačkavalja
  • ¾ šolje seckanog mladog luka
  • 1,5 kašičica soli
  • 1 kašičica crnog luka u prahu
  • ½ kašičice praška za pecivo
  • ½ kašičice mlevene paprike
  • biber po ukusu
  • ¾ šolje kukuruznog brašna
  • ½ šolje belog brašna
  • ulje za prženje
  • kisela pavlaka za serviranje


Priprema

  1. Umutite u velikoj posudi jaje i dodajte mleko, pa zrna kukuruza, seckan mladi luk, rendani kačkavalj i jabukovo sirće. Sve pomešajte da se sjedini.
  2. Ubacite so, crni i beli luk u prahu, prašak za pecivo, mlevenu papriku i biber, pa ponovo promešajte.
  3. Na kraju ubacite kukuruzno i belo brašno, pa mešajte dok se ne sjedini i dok ne razbijete grudvice.
  4. Namažite dno tiganja uljem, pa zagrejte na srednjoj vatri. Sipajte kutlačom smesu u tiganj, pa spljoštite špatulom tako da dobijete oblik pljeskavice i pržite po 2-3 minuta sa ove strane.

Po potrebi dodajte još ulja tokom prženja. Na kraju ukrasite peruškama mladog luka i kiselom pavlakom i služite toplo ili hladno.

 

BONUS VIDEO

Koliko su opasna gazirana pića?

 

makonda-tracker