Ovi štapići su sjajni i topli i hladni, a savršeno se slažu sa jogurtom, kiselom pavlakom, sosom ili čak domaćim kečapom. Idealni su za letnje večeri na terasi, piknik u prirodi ili kao lagana užina za celu porodicu.
Letnja sezona tikvica je u punom jeku, a ako vam je ponestalo ideja kako da ih pripremite, evo sjajnog predloga za hrskave štapiće koji mogu da posluže kao glavno jelo uz lagani sos, ali i kao grickalica ili prilog uz meso ili ribu.
Jednostavni su, brzo se spremaju i neodoljivo mirišu dok se peku.
Potrebni sastojci (za duplu meru):
- 6 većih tikvica
- 300 g krupnijih prezli (možete koristiti panko ako imate)
- 200 g rendanog tvrdog sira (parmezan ili neki domaći zreli sir)
- 4 jaja
- maslinovo ulje (ili suncokretovo po želji)
- so i biber po ukusu
- opciono: malo suvog origana ili belog luka u prahu za dodatni šmek
Priprema:
Tikvice operite i ako nisu prskane, nema potrebe da ih ljuštite. Isecite ih na duže i tanje štapiće, slične debljine radi ravnomernog pečenja.
U jednoj činiji umutite jaja, a u drugoj pomešajte prezle, rendani sir i začine po želji (so, biber, origano, beli luk u prahu...).
Svaki štapić prvo umočite u jaja, pa zatim u smešu sa prezlama i sirom. Ređajte ih na veliki pleh obložen papirom za pečenje ili blago nauljen.
Poprskajte štapiće maslinovim uljem (možete koristiti i četkicu za kuhinju) i stavite da se peku u prethodno zagrejanoj rerni na 200°C.
Pecite oko 25 minuta, zatim ih pažljivo okrenite i nastavite još 20-ak minuta, dok ne dobiju zlatno-smeđu, hrskavu koricu sa svih strana.
Bonus video:
Piletina koja budi sva čula




