neodoljivi

Iskoristite tikvice dok ih još ima: Hrskavi štapići iz rerne – savršeni kao užina, prilog ili lagana večera

0

Ovi štapići su sjajni i topli i hladni, a savršeno se slažu sa jogurtom, kiselom pavlakom, sosom ili čak domaćim kečapom. Idealni su za letnje večeri na terasi, piknik u prirodi ili kao lagana užina za celu porodicu.

 

ŠTAPIĆI OD TIKVICA OBROK ZA CELU PORODICU ZA TILI ČAS
ŠTAPIĆI OD TIKVICA OBROK ZA CELU PORODICU ZA TILI ČAS foto: Shutterstock / Nadezhda Nesterova

Letnja sezona tikvica je u punom jeku, a ako vam je ponestalo ideja kako da ih pripremite, evo sjajnog predloga za hrskave štapiće koji mogu da posluže kao glavno jelo uz lagani sos, ali i kao grickalica ili prilog uz meso ili ribu.

 

Jednostavni su, brzo se spremaju i neodoljivo mirišu dok se peku.

Potrebni sastojci (za duplu meru):

 

  • 6 većih tikvica
  • 300 g krupnijih prezli (možete koristiti panko ako imate)
  • 200 g rendanog tvrdog sira (parmezan ili neki domaći zreli sir)
  • 4 jaja
  • maslinovo ulje (ili suncokretovo po želji)
  • so i biber po ukusu
  • opciono: malo suvog origana ili belog luka u prahu za dodatni šmek

 

TIKVICE SU IDEALNO LETNJE JELO
TIKVICE SU IDEALNO LETNJE JELO foto: Enez Selvi/Shutterstock

Priprema:

 

Tikvice operite i ako nisu prskane, nema potrebe da ih ljuštite. Isecite ih na duže i tanje štapiće, slične debljine radi ravnomernog pečenja.

 

U jednoj činiji umutite jaja, a u drugoj pomešajte prezle, rendani sir i začine po želji (so, biber, origano, beli luk u prahu...).

 

Svaki štapić prvo umočite u jaja, pa zatim u smešu sa prezlama i sirom. Ređajte ih na veliki pleh obložen papirom za pečenje ili blago nauljen.

 

Poprskajte štapiće maslinovim uljem (možete koristiti i četkicu za kuhinju) i stavite da se peku u prethodno zagrejanoj rerni na 200°C.

 

Pecite oko 25 minuta, zatim ih pažljivo okrenite i nastavite još 20-ak minuta, dok ne dobiju zlatno-smeđu, hrskavu koricu sa svih strana.

 

Bonus video:

Piletina koja budi sva čula 

 

makonda-tracker