doručak ili večera

Najlepši recept za langoš koji se topi u ustima: Neki ga zovu mađarskom picom, neki mekikama, a ukus je fantazija

0

Zbog mogućnosti da kombinujete sastojke koje ćete staviti preko mađarskih lepinjica, langoš postaje najbolji izbor za doručak ili večeru

Lepinje od dizanog testa se prže u dubokom ulju
Lepinje od dizanog testa se prže u dubokom uljufoto: Shutterstock/Sergii Koval

Langoš se smatra najstarijim specijalitetom mađarske kuhinje na svetu, a pravi se od testa koji se prži u dubokom ulju.

 

Sam naziv jela potiče od reči lang što znači plamen, a povezuje se sa tim što se prvobitno priprema ou blizini plamena zidane peći.

 

Predstavlja super izbor za ukusan doručak ili večeru, a mnogi ih zovu i mađarskom picom, s obzirom da kada ispržite ove preukusne lepinjice, možete da ih premažete sastojcima po sopstvenom izboru. 

Sastojci:

 

  • 600 gr brašna
  • 2 dl mleka
  • 2.5 dl vode
  • 40 gr kvasca
  • 2 kašičice soli
  • 2 kašičice šećera
  • 1jaje
  • ulje za prženje

 

Za premazivanje:

 

  • 2 dl kisele pavlake
  • 2-3 čena belog luka

 

Priprema:

 

U veoma malo toplog mleka dodajte kvasac i šećer i pustite da se aktivira.

 

U brašno dodajte so, jaje, kvasav, mlako mleko i vodu.

 

Umesite testo sve dok ne počne da se odvaja od zidova posude.

 

Stavite krpu preko testa i ostavite da odstoji na toplom oko sat vremena. 

 

Premesite testo još jedno, a zatim odvojte nekoliko jufkica. Svaku rastanjite prstima i pržite s obe strane u vrelom ulju dok ne dobiju rumenu boju.

 

Ispečene lepinje premažite pavlakom, iseckanim belim lukom, a po želji može da stavite i kačkavalj, slaninu, pečenicu ili šta već volite. 

 

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima

 

BONUS VIDEO 

 

MAJSTOR ZA GULAŠ OTKRIO SAVRŠEN RECEPT: Stvar je u krčkanju, da sve bude prirodno, ali i u još jednom VAŽNOM SASTOJKU!

 

makonda-tracker