Zbog mogućnosti da kombinujete sastojke koje ćete staviti preko mađarskih lepinjica, langoš postaje najbolji izbor za doručak ili večeru
Langoš se smatra najstarijim specijalitetom mađarske kuhinje na svetu, a pravi se od testa koji se prži u dubokom ulju.
Sam naziv jela potiče od reči lang što znači plamen, a povezuje se sa tim što se prvobitno priprema ou blizini plamena zidane peći.
Predstavlja super izbor za ukusan doručak ili večeru, a mnogi ih zovu i mađarskom picom, s obzirom da kada ispržite ove preukusne lepinjice, možete da ih premažete sastojcima po sopstvenom izboru.
Sastojci:
- 600 gr brašna
- 2 dl mleka
- 2.5 dl vode
- 40 gr kvasca
- 2 kašičice soli
- 2 kašičice šećera
- 1jaje
- ulje za prženje
Za premazivanje:
- 2 dl kisele pavlake
- 2-3 čena belog luka
Priprema:
U veoma malo toplog mleka dodajte kvasac i šećer i pustite da se aktivira.
U brašno dodajte so, jaje, kvasav, mlako mleko i vodu.
Umesite testo sve dok ne počne da se odvaja od zidova posude.
Stavite krpu preko testa i ostavite da odstoji na toplom oko sat vremena.
Premesite testo još jedno, a zatim odvojte nekoliko jufkica. Svaku rastanjite prstima i pržite s obe strane u vrelom ulju dok ne dobiju rumenu boju.
Ispečene lepinje premažite pavlakom, iseckanim belim lukom, a po želji može da stavite i kačkavalj, slaninu, pečenicu ili šta već volite.
Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima
BONUS VIDEO
MAJSTOR ZA GULAŠ OTKRIO SAVRŠEN RECEPT: Stvar je u krčkanju, da sve bude prirodno, ali i u još jednom VAŽNOM SASTOJKU!

