Savršen spoj kajsija i bele čokolade za letnju rapsodiju.
Leto je idealno vreme kada možemo da uživamo u najrazličitijim voćnim kolačima i tortama, budući da je izbora mnogo.
Ako volite breskve, onda vam preporučujemo da isprobate recept za tortu od 5 sastojaka koja se brzo pravi, ali ukoliko više volite kajsije, onda imamo savršen recept za vas.
Ova kremasta torta se veoma lako sprema, sve sastojke pomešate u činiji i izručite da se peče.
Ganaž od bele čokolade u kombinaciji sa džemom od kajsije koji se maže preko biskvita je savršen miks ukusa koji se topi u ustima.
Sastojci:
- 100 gr kajsija (suvih ili svežih)
- 200 gr brašna
- 1 kašičica praška za pecivo
- 150 gr šećera
- 150 gr maslaca
- 3 jaja
- 1 kašičica ekstrakta od vanile
- 60 ml mleka
Za sirup od limuna i šećera
- sok od 1 limuna
- 60 ml tople vode
- 50 gr šećera
Za ganaš:
- 300 gr bele čokolade
- 180 ml slatke pavlake
- 2, 3 kašike džema od kajsije
Za dekoraciju:
- rendana bela čokolada
Priprema:
Pomešajte sve sastojke (osim komadića kajsije) u jednu činiju. Mutite na niskoj brzini oko jedan minut, a između mešajte.
Dodajte komadiće kajsije. Sve izručite u pleh dimenzija 20*20 cm.
Pecite u zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko pola sata. Ostavite da se ohladi.
Napravite ganaš tako što ćete zagrejati čokoladu i slatku pavlaku. Kada se istopi i dobro sjedini, dodajte džem od kajsija i dobro promešajte.
Ostavite da se stegne u frižideru oko pola sata. Potom ga mutite još minut, dva.
Presecite tortu na pola, pa prelijte prvo sirupom od limuna, a potom premažite polovinu ganaža.
Stavite i drugu polovinu torte, pa ponovite postupak. Prelijte sirupom od limuna, pa dodajte ostatak ganaža.
Ukrasite rendanom čokoladom po izboru. I uživajte.
Detaljan postupak pravljenja kremaste torte sa kajsijama pogledajte u videu:
BONUS VIDEO
DA LI ZNATE ŠTA SU POPECI? Specijalitet koji će svi ukućani voleti, RECEPT NIKADA LAKŠI: Porodica kuvanjem zaradila 10.000 dinara





