napunite špajz za zimu

Najlepši domaći kuvani paradajz gotov za pola sata: Savršen kao dodatak jelima ili kao osveženje na + 40

0

Svako jelo dobija potpuno novu aromu kad mu se doda samo jedna čaša domaćeg paradajza 

NAJJEDNOSTAVNIJI RECEPT ZA KUVANI PARADAJZ ZA POČETNIKE
NAJJEDNOSTAVNIJI RECEPT ZA KUVANI PARADAJZ ZA POČETNIKE foto: Shutterstock / Sea Wave

Sezona paradajza uveliko traje i sada je vreme da, ukoliko imate viška, napravite domaći paradajz, sipate ga u flaše i sačuvate za zimu koja je pred nama.

 

Iako mnogima ovo deluje kao neki preveliki posao to zapravo nije tako. Po ovom jednostavnom receptu ga može napraviti svako, pa čak i one domaćice koje žele da to probaju po prvi put.

Sastojci:

 

  • 6 kg paradajza
  • 2 kašike soli
  • 4 kašike šećera
  • crni luk (po želji)

 

KUVANI PARADAJZ JE OSVEŽENJE I SAVRŠEN DODATAK JELIMA
KUVANI PARADAJZ JE OSVEŽENJE I SAVRŠEN DODATAK JELIMA foto: Shutterstock/Africa Studio

Priprema:

 

Paradajz oprati, iseći na komade i samleti na mašinu za mlevenje paradajza koja odvaja ljuske. Procediti, sipati u šerpu, dodati so i šećer i kuvati. Kad provri, kuvati još 10-15 minuta.

 

Flaše zagrejati u rerni, 10 minuta na 100 stepeni. Vruć paradajz sipati u vruće flaše. Na svaku flašu staviti parče celofana potopljeno u alkohol ili rakiju, stegnuti gumicom i staviti zatvarač.

 

Bonus video:

Lignje na morski način 

 

makonda-tracker