Svako jelo dobija potpuno novu aromu kad mu se doda samo jedna čaša domaćeg paradajza
Sezona paradajza uveliko traje i sada je vreme da, ukoliko imate viška, napravite domaći paradajz, sipate ga u flaše i sačuvate za zimu koja je pred nama.
Iako mnogima ovo deluje kao neki preveliki posao to zapravo nije tako. Po ovom jednostavnom receptu ga može napraviti svako, pa čak i one domaćice koje žele da to probaju po prvi put.
Sastojci:
- 6 kg paradajza
- 2 kašike soli
- 4 kašike šećera
- crni luk (po želji)
Priprema:
Paradajz oprati, iseći na komade i samleti na mašinu za mlevenje paradajza koja odvaja ljuske. Procediti, sipati u šerpu, dodati so i šećer i kuvati. Kad provri, kuvati još 10-15 minuta.
Flaše zagrejati u rerni, 10 minuta na 100 stepeni. Vruć paradajz sipati u vruće flaše. Na svaku flašu staviti parče celofana potopljeno u alkohol ili rakiju, stegnuti gumicom i staviti zatvarač.
Bonus video:
Lignje na morski način




