obratite pažnju

Čuvate li paradajz u frižideru ili na sobnoj temperaturi? Razlika u kvalitetu i ukusu je ogromna

0

Za mnoge od nas podrazumeva da se da paradajz ide u frižider odmah po povratku s pijace, dok je za druge nezamislivo da čuvaju ovo voće na niskim temperaturama. Pravilno je, kažu stručnjaci, samo jedno.

Sitan crveni paradajz
Sitan crveni paradajzfoto: Shutterstock, DronG

Pravilno skladištenje paradajza jedna je od čestih dilema jer se ljudima navike tako načajno razlikuju, ali šta je najbolje rešenje da bi duže ostao svež, ukusan, sočan i čvrst?


Kako stručnjaci objašnjavaju, paradajz, suprotno čestom mišljenju, nikada ne treba hladiti. Dakle, trebalo bi da se drži podalje od frižidera, a sve se svodi na nauku: paradajz sadrži enzim koji reaguje na niže temperature, što izaziva razgradnju ćelijskih membrana, pa je rezultat raspadnut, kašast plod.


U suštini, hlađenjem uništavate ukus i teksturu paradajzu – kaže za portal Marte Stjuart Gregori Lofts, nekadašnji urednik u njenom časopisu "Martha Stewart Living".

 

Paradajz obiluje nutrijentima i sadrži mnogo likopena, hranljive materije koja daje ružičasti ili crveni pigment određenom voću.
Paradajz obiluje nutrijentima i sadrži mnogo likopena, hranljive materije koja daje ružičasti ili crveni pigment određenom voću.foto: HiTecherZ/Shutterstock

Kako on ističe, paradajz u frižideru brzo upija ukuse ostalih namirnica, što može dodatno da pogorša njegov kvalitet.


Medi Rotman, nekadašnja direktorka za održivost u kompaniji "Imperfect Foods", dodaje da bi paradajz, bez obzira na to jesmo li ga kupili zreo ili ne, trebalo čuvati na sobnoj temperaturi jer je tada "najukusniji i u punoj zrelosti".

Probajte hladan paradajz i onaj držan na sobnoj temperaturi. Primetićete da je sav njegov ukus skriven kad je gladan, dok se u onom čuvanom na sobnoj tempaturi oseća sva slatkoća – kaže Rotmanova.

 

Paradajz ima mnogo antioksidanasa koji pomažu u obnovi ćelija i borbi protiv oksidativnog stresa, a ključni su lutein, likopen i zeaksantin
Paradajz ima mnogo antioksidanasa koji pomažu u obnovi ćelija i borbi protiv oksidativnog stresa, a ključni su lutein, likopen i zeaksantinfoto: Shutterstock/larisa Stefanjuk

Kada treba staviti paradajz u frižider?


Kako objašnjava Lofts, tek kada je plod paradajza na ivici prezrevanja, može da se stavi u frižider na nekoliko dana kako bi se usporio ovaj proces.


Iako nema istraživanja ukazuju da vraćanje paradajza na sobnu temperaturu nakon toga može da neutrališe efekte koje niska temperatura ima na ukus, Lofts preporučuje da se već ohlađen paradajz koristi samo u kuvanim jelima jer će u njima svakako izgubiti mnogo teksture i ukusa.

 

BONUS VIDEO

Njoke u paradajz sosu

 

makonda-tracker