Letnje povrće u punom sjaju dolazi na tanjir kada pripremimo tikvice – lagane, osvežavajuće i savršene za punjenje. Njihov neutralan ukus savršen je platno za bogate nadeve, bilo mesne, vegetarijanske ili sirne.
Upravo ta svestranost ih čini miljenicama domaće kuhinje, a iz rerne izlaze mirisne, meke i zapečene do savršenstva. U ovom receptu donosimo klasičan, ali doteran način pripreme punjenih tikvica sa dodatkom jednog neobičnog sastojka koji čini da fil postane neodoljivo sočan i aromatičan.
Tajni sastojak? Kašika pavlake za kuvanje u smesi! Ne brinite, nije dominantan – ali daje puninu i teksturu koja se pamti.
Sastojci:
- 4 srednje tikvice
- 300 g mlevenog mesa (mešano ili po izboru)
- 1 glavica crnog luka (sitno seckana)
- 2 čena belog luka (sitno seckana)
- 1 veća šargarepa (izrendana)
- 100 ml pasiranog paradajza
- 2 kašike pirinča
- 1 kašika pavlake za kuvanje (tajni sastojak)
- Maslinovo ulje
- So, biber, origano, suvi začin
- Rendani kačkavalj za posipanje (po želji)
Priprema:
- Tikvice operite, presecite po dužini i izdubite kašikom tako da dobijete „čamčiće“. Unutrašnjost (meso tikvice) sitno iseckajte i ostavite sa strane. Čamčiće posolite i ostavite 10 minuta da puste vodu.
- Na malo maslinovog ulja prodinstajte crni i beli luk dok ne postanu staklasti. Dodajte mleveno meso i pržite dok ne promeni boju. Ubacite rendanu šargarepu, iseckano „meso“ tikvice i pirinač, pa sve zajedno kratko propržite. Dodajte pasirani paradajz, začine po ukusu i na kraju umešajte kašiku pavlake za kuvanje – ona će fil učiniti kremastim i dodatno povezati sve sastojke.
- Tikvice poređajte u pleh obložen papirom za pečenje, pa ih punite pripremljenim nadevom. Premažite blago maslinovim uljem odozgo i po želji pospite rendanim kačkavaljem.
- Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 200°C oko 30–35 minuta, dok tikvice ne omekšaju i blago porumene, a sir ne dobije zlatnu koricu.
- Poslužite toplo uz kašiku kisele pavlake, jogurt ili laganu sezonsku salatu. Idealno jelo za ručak, a ostaci su još ukusniji sutradan!
* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.
BONUS VIDEO
Ko je spremio najbolju bečku šniclu, omiljeno jelo svake porodice?





