Ukoliko obožavate lagane, ukusne i brze recepte sa sezonskim povrćem, zapečene tikvice s kačkavaljem i mirođijom biće pun pogodak. Što je najbolje, savršene su i tople i hladne!
Ako uživate u tikvicama na sve načine i ovog leta, danas vam predstavljamo recept koji nećete želeti da propustite.
To posebno važi za ljubitelje kombinacije tikvica sa sirom, a uz dodatak pravih začina, ovo jednostavno jelo postaće vaše omiljeno! Možete ga služiti kao glavno, možete kao prilog, fenomenalno je za doručak, ručak ili večeru tokom leta, a odlična je zamena i nezdravim grickalicama uz film.
Pravi se očas posla, a ukus zapečenih tikvica sa sirom je božanstven.
Sastojci:
- 700 g tikvica
- pola kašičice soli
- 1 kašičica belog luka u prahu
- pola kašičice mlevene paprike
- 2 kašike ulja
- 100 g kačkavalja
- mirođija po ukusu
- 1 kašika majoneza
Priprema
- Oljuštite tikvice i isecite ih na deblje kolutove.
- Dodajte im so, beli luk u prahu, mlevenu papriku i ulje i promešajte da začini lepo pokriju tikvice, pa prekrijte prozirnom folijom i ostavite da odstoji 10-15 minuta.
- Izrendajte kačkavalj, pa ga u dubljoj posudi pomešajte sa sitno seckanom mirođijom i majonezom i promešajte.
- Poređajte začinjene tikvice po tepsiji obloženoj pek-papirom, pa pecite 15-20 minuta u rerni zagrejanoj na 180 stepeni.
- Izvadite i kašikom rasporedite po zapečenim tikvicama smesu od rendanog kačkavalja i vratite u rernu na još pet minuta.
Korak po korak uputstvo za pripremu tikvica sa sirom
Služite toplo ili hladno, uz kiselu pavlaku i salatu i uživajte u svakom predivnom zalogaju!
BONUS VIDEO
Kako se sprema kafanska čorba?





