slani, sočni i zasitni

Umutiš za 5 minuta, jedeš 5 dana: Mafini od tikvica i sira savršeni za doručak, užinu i večeru tokom leta

0

Ako tražite brzo, ukusno pecivo s kojim je nemoguće omanuti, ovi slani mafini od tikvica i sira su pun pogodak! Idealni su za bilo koje doba dana, najbolji deo je to što ne morate ni da cedite tikvice!

Slani mafini od tikvica gotovi na brzinu
Slani mafini od tikvica gotovi na brzinufoto: Ninik Becker/YouTube Screenshot

Tikvice tokom leta koristimo u pripremi slanih i slatkih jela, grilujemo ih, punimo, pohujemo i jednostavno obožavamo!

 

Puno hranljivih materija, vlakana i niskokalorično, ovo povrće je s razlogom najpopularnija letnja namirnica, a fenomenalan je sastojak za domaća peciva. Pored proje od tikvica, omiljeni su i slani mafini čija je glavna "zvezda" upravo ovo povrće.

 

Priprema je brza i jednostavna, a rezultat su sočni mafini koji, ako se čuvaju u hermetički zatvorenoj posudi, danima ostaju sveži!

Sastojci:

 

  • 1 tikvica srednje veličine
  • 1/4 crvene paprike
  • 120 g rendanog sira po izboru
  • 2 velika jajeta
  • so i biber po ukusu
  • 120 g brašna
  • 1 kašika praška za pecivo


Priprema

  1. Dobro operite tikvicu, pa je izrendajte na sitno i ostavite sa strane. Dovoljno je da odstoji 5-10 minuta da pusti višak vode, ali ne morate potom da ih cedite.
  2. U odvojenoj činiji umutite jaja, dodajte im so i biber, pa ubacite tikvicu, sitno seckanu papriku, rendani sir po izboru (najbolje kačkavalj) i promešajte.
  3. Dodajte brašno, prethodno pomešano s praškom za pecivo, pa mešajte dok ne dobijete kompaktnu smesu.
  4. Punite ovim testom korpice za pečenje koje ste rasporedili po kalupu za mafine.
  5. Pecite u rerni zagrejanoj na 200 oko 25 minuta.

 

BONUS VIDEO

Izabrano najbolje jelo ispod sača u Srbiji

 

makonda-tracker