pravi specijalitet

Pronašli smo recept za najbolje pohovane rolnice od tikvica: Spolja su hrskave, a iznutra – tako sočne & ukusne!

0

Leto je pravo vreme da u kuhinji damo prednost laganim, sezonskim namirnicama koje osvežavaju i inspirišu na kreativnost.

foto: Shutterstock/Anna Shepulova
foto: Shutterstock/Anna Shepulova

Tikvice su jedna od najzahvalnijih letnjih namirnica – niskokalorične, bogate vlaknima i prijatnog, neutralnog ukusa, idealne su za razne kulinarske kombinacije.

 

Bilo da ih pripremate na roštilju, u čorbi ili kao prilog, tikvice se savršeno slažu sa sirom, začinskim biljem i raznim vrstama mesa. Danas vam donosimo recept koji spaja hrskavu teksturu i pun ukus – pohovane rolnice od tikvica.

 

Ovaj recept je sjajna ideja za predjelo, laganu večeru ili dodatak uz glavno jelo, a izgleda veoma efektno na tanjiru. Rolnice su punjene, uvaljane u prezle i pržene do zlatne hrskavosti – jednostavno neodoljive!

 

Sastojci:

 

  • 2 veće tikvice
  • 200 g kačkavalja ili mocarele
  • 100 g šunke ili ćureće pršute (opciono)
  • 2 jaja
  • brašno, prezle (po potrebi)
  • so, biber, suvi začin
  • ulje za prženje

 

Priprema:

 

  1. Tikvice operite i tanko isecite po dužini na listove (najlakše ide uz pomoć ljuštilice ili mandoline). Pospite ih blagom količinom soli i ostavite desetak minuta da puste vodu, zatim ih blago obrišite ubrusom.
  2. Na svaki list tikvice stavite komadić sira (i šunke ako koristite), pa urolajte u čvrstu rolnicu.
  3. Uvaljajte svaku rolnicu prvo u brašno, zatim u umućena jaja, pa u prezle.
  4. Pržite u zagrejanom ulju na srednjoj temperaturi dok ne postanu zlatno-smeđe i hrskave sa svih strana.
  5. Vadite ih na papirni ubrus da se ocede od viška masnoće.

 

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

BONUS VIDEO

Ko je spremio najbolju bečku šniclu, omiljeno jelo svake porodice?

 

makonda-tracker