Ovo testo se lako pravi, nema premazivanja, pobrašnjivanja, vrlo je jednostavno, univerzalno i ukusno.
Ko još ne voli vruće kiflice ili rolnice? Premda ih neki i izbegavaju kada su na restriktivnoj ishrani, one su i u slatkoj i u slanoj verziji jednako primamljive.
Iskusne domaćice uglavnom imaju svoje recepte za koje modifikuju u zavisnosti od prilike, a ovo testo je univerzalno, jednostavno za pripremu i možete ga koristiti da pripremite slatke ili slane kiflice ili rolnice.
Njegova prednost jeste ta što, kada sipate tačnu količinu brašna, više nema dodavanja prilikom premesivanja. Dakle, ne morate da pobrašnite površinu nakadno.
Osim toga, testo se ne premazuje puterom naknadno, već ga otopite i pravo ga sipate u smesu.
Ovu meru možete, po potrebi i duplirati, a od nje možete napraviti 10 do 12 kiflica ili rolnica.
Sastojci:
- pola kvasca
- 200 ml toplog mleka
- kašičica šećera
- 1 jaje
- 60 g otopljenog putera
- 460 gr brašna
plus za premaz:
- 1 jaje razmućeno u malo mleka (oko 2 kašike)
Priprema:
-
Kvasac izmrvite sa šećerom i sipajte u to mleko. Možete malo sačekati pre nego što sipate ostatak sastojaka, a i ne morate.
-
Dodajte celo jaje, otopljen puter i brašno.
- Zamesite testo i ostavite da odstoji oko pola sata ili dok ne naraste.
- Testo ponovo premesite. Nije neophodno dodavanje brašna.
- Loptu testa podelite na 8, 10, 12 delova, koliko vam odgovara.
- Svaki deo rasklagijajte u pravougaoni oblik, filujte po želji sirom, džemom, kremom, šunkom i kačkavaljem itd. i oblikujte ga u rolnicu ili kiflicu.
- Premažite sve mešavinom jajeta i mleka i stavite u zagrejanu rernu da se peče na 180 stepeni.
- Pecivo je gotovo kada porumeni, za oko pola sata, ili u zavisnosti od jačine vaše rerne.
Prijatno!
* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.
Bonus video
Trik za majstorski gulaš