pravi specijalitet

Sočna, kremasta & neodoljivo ukusna: Pronašli smo recept za najlepšu italijansku fritatu sa posebnim TAJNIM SASTOJKOM

0

U pitanju je nešto što verovatno već imate u frižideru, ali nikada niste dodali u jaje i povrće… dok ne probate.

foto: DronG/Shutterstock
foto: DronG/Shutterstock

Leto je pravo vreme za lagane, brze i šarene obroke koji se pripremaju bez puno muke, a pružaju obilje ukusa. Jedno od jela koje savršeno odgovara letnjim danima je fritata – italijanski omlet koji se može praviti na bezbroj načina, uz sezonsko povrće, sireve, začine i poneki neočekivani dodatak.

 

Idealna je za doručak, ručak ili laganu večeru, a može se jesti topla ili hladna, čak i dan kasnije. U ovoj verziji, otkrivamo jedan tajni sastojak koji joj daje posebno bogat i pun ukus – i verujte, svi će pitati za recept! 

 

Priprema traje svega 20 minuta, a rezultat je božanstven spoj hrskavog, kremastog i aromatičnog.

 

Sastojci:

 

  • 6 jaja
  • 1 manja tikvica
  • 1 crvena paprika
  • 1 mladi luk (ili pola glavice crnog)
  • 100 g feta sira
  • 2 pune kašike ajvara (tajni sastojak!)
  • so, biber po ukusu
  • maslinovo ulje

 

Priprema:

 

  1. Tikvicu operite i isecite na tanke kolutiće ili polukrugove. Papriku očistite i isecite na trakice, a luk sitno naseckajte.
  2. U tiganj koji može ići u rernu (ili običan, pa završite pečenje u rerni ako je moguće), zagrejte malo maslinovog ulja i propržite luk, zatim dodajte papriku i tikvice. Dinstajte sve oko 5–7 minuta dok povrće ne omekša.
  3. U međuvremenu umutite jaja, dodajte izmrvljenu fetu, so, biber i na kraju dve pune kašike ajvara. Dobro sjedinite.
  4. Preko dinstanog povrća u tiganju sipajte umućena jaja i lagano protresite tiganj da se sve lepo rasporedi.
  5. Poklopite i pecite na tihoj vatri oko 5 minuta, a zatim (ako imate mogućnost) stavite tiganj pod roštilj u rerni još 5 minuta da se gornji sloj zapeče i dobije zlatnu boju.
  6. Ostavite fritatu da odmori 2–3 minuta, pa je secite i poslužite uz svežu salatu ili parče hleba.

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

BONUS VIDEO

Ocenjivanje jela u Komšiluku

 

makonda-tracker