gotovo na brzinu

Pita sa tikvicama i feta sirom koja miluje nepca: Grčka kolokitopita je fantazija među balkanskim pecivima

0

Ako volite grčke pite, ova slana varijanta s tikvicama i sirom osvojiće vas na prvi zalogaj! Kolokitopita je letnje zadovoljstvo za koje vam ne trebaju čak ni kore – sve se jednostavno sjedini i peče.

Domaća kolokitopita sa tikvicama i sirom, bez kora
Domaća kolokitopita sa tikvicama i sirom, bez korafoto: Chatham172/Shutterstock

Grci su pravi majstori kad je reč o pitama, a jedan od dragulja grčke kuhinje je kolokitopita (Κολοκυθόπιτα), koja može da se pravi i slatka i slana.


Ako preferirate slatku verziju, ona se pravi od bundeve i omiljeni je zimski slatkiš, dok je tokom leta popularnija slana varijanta kolokitopite, odnosno pite s tikvicama i sirom.


Može da se pripremi s gotovim korama, a jednako je omiljena i pita od brašna. U svakom slučaju, čeka vas pravo zadovoljstvo ako ste ljubitelj peciva!

Sastojci:

 

  • 1 kilogram tikvica
  • 200-230 g brašna
  • 1 kesica praška za pecivo
  • 1 kašičica soli
  • 4 jajeta
  • 150 ml grčkog jogurta
  • 70 ml maslinovog ulja
  • 1-2 veze mladog luka
  • 300 g feta sira
  • biber po ukusu
  • peršun po ukusu
  • malo mirođije, sveže nane...
  • susam po želji


Priprema

  1. Operite dobro, pa izrendajte tikvice, posolite ih i stavite da odstoje najmanje 10 minuta kako bi pustile višak tečnosti.
  2. Iseckajte sitno mladi luk, peršun i drugo začinsko bilje koje ste odabrali.
  3. Umutite jaja, dodajte im grčki jogurt, maslinovo ulje i biber. Odvojeno pomešajte brašno i prašak za pecivo, pa dodajte u smesu s jajima uz mućenje kako biste razbili grudvice.
  4. Procedite izrendane tikvice dobro, pa ih dodajte testu. Ubacite i seckani luk sa začinskim biljem i izmrvljen feta sir i promešajte.
  5. Obložite pek-papirom tepsiju, pa sipajte smesu, poravnajte, po želji pospite susamom i pecite oko 50 minuta u rerni zagrejanoj na 180 stepeni.

 

BONUS VIDEO

Pita za prvo mesto

 

makonda-tracker