Ukoliko tražite letnje jelo koje je lagano, kremasto i puno ukusa, ove pohovane rolnice od tikvica će vas oduševiti na prvi zalogaj! Punjene spanaćem, krem-sirom i kačkavaljem, idealne su i kao glavni obrok i kao predjelo. Priprema je jednostavna, a rezultat pravo gurmansko zadovoljstvo!
Tikvice su pravi hit u letnjoj kuhinji u celom svetu, a posebno na našim prostorima, gde ih viđamo u nizu recepata, uglavnom u onima za slana jela, iako možete da ih iskoristite i kad pravite slatkiše.
U ovoj kremastoj, hrskavoj verziji teško im je odoleti. Pohovane rolnice punjene spanaćem i sirom toliko su ukusne da ćete ih poželeti i za doručak, i za ručak, i za večeru, a vrlo su praktične ako pakujete obroke za posao.
Priprema je jednostavna, a ovo neodoljivo jelo izgleda i miriše kao da je stiglo pravo iz restorana!
Sastojci:
- 3 male tikvice (oko 600 g)
- pola kašičice soli
- 2 jajeta + 1 jaje za pohovanje
- 1/4 kašičice mešavine začinskog bilja
- 1/4 kašičice mlevene paprike
- 1 glavica crnog ili crvenog luka
- 1 šargarepa
- peršun po ukusu
- 3 kašike brašna
- kocka putera
- 150 g spanaća
- 3 kašike krem sira
- 1/8 kašišice bibera
- 1 čen belog luka
- 50 g kačkavalja
- 3 kašike prezli
Priprema
- Dobro operite i izrendajte sitno tikvice, pa ih posolite i ostavite da odstoje i puste višak tečnosti.
- Kad ih ocedite još malo, dodajte im jaja, pa ubacite mešavinu začina, mlevenu papriku, rendanu šargarepu i luk, sitno seckan svež peršun, pa sve dobro mešajte dok se fino ne sjedini.
- Dodajte brašno, pa promešajte tako da ravnomerno pokrijete povrće.
- Obložite pek-papirom tepsiju, pa rasporedite lepo smesu i poravnajte. Pecite oko 30 minuta u rerni zagrejanoj na 180 stepeni.
- Stavite puter na zagrejan tiganj da se polako topi, pa na tome prodinstajte spanać s prstohvatom soli, uz mešanje. Zatim ga prebacite u hladnu posudu kako ne bi nastavio u vrućem tiganju da se prži i gubi hranljive materije.
- Spanaću dodajte krem-sir, biber i izgnječen, sitno iseckan beli luk i rendan kačkavalj i mešajte dok se ne sjedini.
- Stavite dasku za sečenje ili veliku tacnu na pečenu koru od tikvica, pa okrenite tepsiju i potom odlepite pažljivo papir za pečenje.
- Isecite koru na četiri dela, pa na svaki namažite smesu od spanaća i krem-sira i urolajte kao palačinku.
- Umutite jedno jaje, pa u tanjir pored sipajte prezle. Umačite svaku rolnicu u jaje, pa kad se dobro natopi sa svih strana, uvaljajte je u prezle.
- Po želji ih možete pržiti u dubokom ulju ili ispeći u rerni dok ne dobiju finu zlatnožutu boju.
BONUS VIDEO
Sremački salčići





