mogu i da se zamrznu!

Mafini bez brašna koji ostaju sveži 5 dana: Ključni sastojak nikad ne stavljate u kolače, a daje im kremastiju teksturu

0

Dodali čokoladu ili ne, ova poslastica će biti fenomenalnog ukusa, a priprema se očas posla – za samo nekoliko minuta!

Sočni čokoladni mafini
Sočni čokoladni mafinifoto: Bidna Iryna/Shutterstock

Mafini su uvek dobro rešenje kada želite da se zasladite na brzinu. Oni su kraljice "smuti, pa prospi" recepata, a ovaj je zaista poseban jer nema ni gram brašna.


Osnovni sastojak ovih čokoladnih mafina je tikvica, koju uglavnom koristimo u slanim pecivima, ali i te kako se dobro uklapa u domaće slatkiše!

 

Zahvaljujući tikvici, vaši kolači će biti sočniji, a zbog kakaoa se neće osetiti njihov prepoznatljiv ukus.

Sastojci:

 

  • 120 g rendane tikvice (oko pola šolje)
  • 250 g bademovog putera (oko jedne šolje)
  • 3/4 šolje šećera (najbolje kokosovog)
  • 1/4 šolje kakao praha
  • 2 velika jajeta
  • 1/2 kašičice sode bikarbone
  • 1/4 kašičice soli
  • 1 kašičica ekstrakta vanile
  • (opciono) čokolada po želji


Priprema

  1. Uključite rernu da se greje na 180 stepeni i obložite kalup korpicama za mafine.
  2. Izrendate tikvicu, pa ih ostavite da puste višak tečnosti. Ocedite ih još prstima i prebacite u činiju.
  3. U činiju dodajte puter od badema (može i od kikirikija), šećer, kakao prah, jaja, sodu bikarbonu, so i ekstrakt vanile, pa mešajte dok sene sjedini.
  4. Kašikom prebacite smesu u korpice za pečenje. Ako želite, pospite lomljenom čokoladom.
  5. Pecite oko 25 minuta, dok mafini ne porastu i ne budu čvrsti na dodir.

Izvadite iz rerne i ostavite da se hlade makar 20 minuta pre serviranja. Mogu da se služe i topli i hladni, a u hermetički zatvorenoj posudi u frižideru mogu da stoje do pet dana, u zamrzivaču do tri meseca.

 

Čokoladni mafini s tikvicom – priprema

BONUS VIDEO

Kako se prave popeci?

 

makonda-tracker