Dodali čokoladu ili ne, ova poslastica će biti fenomenalnog ukusa, a priprema se očas posla – za samo nekoliko minuta!

Mafini su uvek dobro rešenje kada želite da se zasladite na brzinu. Oni su kraljice "smuti, pa prospi" recepata, a ovaj je zaista poseban jer nema ni gram brašna.
Osnovni sastojak ovih čokoladnih mafina je tikvica, koju uglavnom koristimo u slanim pecivima, ali i te kako se dobro uklapa u domaće slatkiše!
Zahvaljujući tikvici, vaši kolači će biti sočniji, a zbog kakaoa se neće osetiti njihov prepoznatljiv ukus.
Sastojci:
- 120 g rendane tikvice (oko pola šolje)
- 250 g bademovog putera (oko jedne šolje)
- 3/4 šolje šećera (najbolje kokosovog)
- 1/4 šolje kakao praha
- 2 velika jajeta
- 1/2 kašičice sode bikarbone
- 1/4 kašičice soli
- 1 kašičica ekstrakta vanile
- (opciono) čokolada po želji
Priprema
- Uključite rernu da se greje na 180 stepeni i obložite kalup korpicama za mafine.
- Izrendate tikvicu, pa ih ostavite da puste višak tečnosti. Ocedite ih još prstima i prebacite u činiju.
- U činiju dodajte puter od badema (može i od kikirikija), šećer, kakao prah, jaja, sodu bikarbonu, so i ekstrakt vanile, pa mešajte dok sene sjedini.
- Kašikom prebacite smesu u korpice za pečenje. Ako želite, pospite lomljenom čokoladom.
- Pecite oko 25 minuta, dok mafini ne porastu i ne budu čvrsti na dodir.
Izvadite iz rerne i ostavite da se hlade makar 20 minuta pre serviranja. Mogu da se služe i topli i hladni, a u hermetički zatvorenoj posudi u frižideru mogu da stoje do pet dana, u zamrzivaču do tri meseca.
Čokoladni mafini s tikvicom – priprema
BONUS VIDEO
Kako se prave popeci?