Ponekad nam je potreban brz, lagan, ali efektan kolač koji će osvežiti dan i zasladiti nepce.

Limun je savršen sastojak za letnje poslastice – daje onu blagu kiselkastu notu koja budi čula i pruža osećaj lakoće. Kada se spoji s kremastim punjenjem i mekim biskvitom, dobija se dezert koji osvaja na prvi zalogaj.
Ovaj limun kolač je jednostavan za pripremu, gotov za manje od pola sata, a rezultat je pravo čudo iz frižidera. Idealno je rešenje za neplanirane goste, vikend uživanje ili brzi slatki predah.
Bez pečenja, komplikovanja i gomile sudova – samo uživanje!
Sastojci:
Za koru:
- 300 g mlevenog keksa (plazma ili petit)
- 100 g otopljenog putera
- 2 kašike mleka
Za krem:
- 500 ml slatke pavlake (ili pavlake za šlag)
- 200 g krem sira (ili mascarponea)
- 100 g šećera u prahu
- sok i rendana korica 2 limuna
- 1 kesica želatina (ili 10 g)
Priprema:
- Pomešajte mleveni keks, otopljeni puter i mleko. Dobijenu smesu utisnite u kalup (prečnik 24 cm), ravnomerno rasporedite i stavite u frižider dok pripremate krem.
- U posebnoj posudi umutite slatku pavlaku dok ne postane čvrsta. U drugoj činiji pomešajte krem sir, šećer u prahu, sok i koricu limuna.
- Želatin pripremite prema uputstvu na kesici (rastopite u malo vode) i dodajte u limun krem.
- Lagano sjedinite umućenu pavlaku sa limun kremom, mešajući spatulom.
- Prelijte krem preko kore i poravnajte. Ostavite kolač u frižideru najmanje 3 sata (idealno preko noći) da se stegne.
- Po želji ukrasite tankim kriškama limuna, rendanom koricom ili mrvicama keksa.
* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.
BONUS VIDEO
Evo poslastice iz najluđih snova! (VIDEO)