uživajte u ukusu

Lenja pita je upravo postala još lenja: Recept za savršen jugoslovenski dezert sa jabukama (bez razvijanja testa)

0

Jabuke su voće koje je dostupno preko cele godine, cena im je pristupačna, pa u ovom kolaču može uživati svaka porodica 

RECEPT ZA LENJU PITU BEZ MEŠENJA TESTA
RECEPT ZA LENJU PITU BEZ MEŠENJA TESTA foto: Shutterstock / Fotologija

Nedeljni ručak nekada se nije mogao zamisliti bez nekog od omiljenih kolača na koje je mirisala cela Jugoslavija. Jedan od njih je i lenja pita, kolač koji se pravi od jabuka, a toliko je ukusan da ga vole svi, od  2 do 102 godine.

 

Za lenju pitu nije potrebno mnogo vremena, a ni sastojci nisu skupi, pa je upravo zbog toga bio jedan od omiljenih na trpezama godinama.

 

Mi vam donosimo još jednostavniju varijantu lenje pite, onu bez mešenja testa, a na vama je samo da je napravite i uživate u svkom zalogaju. 

Sastojci:

 

Za testo:

 

  • 2 šolje brašna
  • 1 šolja šećera
  • 1 prašak za pecivo
  • 1 vanilin šećer
  • 1 šolja griza

 

Za fil:

 

  • 1 kg jabuka (izrendanih)
  • 3–4 kašike šećera (po ukusu)
  • 1 kašičica cimeta
  • Sok od 1/2 limuna (opciono)

 

Ostalo:

 

  • 125 g putera ili margarina (hladnog, u listićima ili izrendanog)

 

Priprema:

 

Oljuštite i izrendajte jabuke. Dodajte šećer, cimet i limunov sok. Ostavitite da puste sok, ali ne treba ih dinstati. Pomešajte suve sastojke. U činiji pomešaj brašno, griz, šećer, vanilin šećer i prašak za pecivo.

 

Redosled slaganja u plehu (vel. 20x30 cm):

 

Prvo pospite trećinu suvih sastojaka po dnu pleha (ne podmazuje se). Zatim stavite polovinu jabuka i poravnajte. Opet trećina suvih sastojaka, pa preostale jabuke. Završiti sa poslednjom trećinom suvih sastojaka.

 

Preko svega narendajte hladan puter u listićima – ravnomerno rasporedite.

 

Pečenje:

 

Peci u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C oko 35–40 minuta, dok ne dobije lepu zlatnu boju. Kada se ohladi, možeš posuti prah šećerom.

 

Saveti:

 

Pita se stegne kako stoji, pa je lakša za sečenje kada je hladna. Ako jabuke puste previše soka, možete ih malo iscediti.

makonda-tracker