MERA NA ŠOLJE

Najkremastija palenta po italijanskom receptu: Narednih dana je možete iskoristiti na sasvim neočekivan način

0

Predstavljamo vam vrlo jednostavan recept za doručak koji se zaista pamti – zasitnu i ukusnu palentu u svojoj najkremastijoj verziji.

Lagana domaća palenta s puterom i sirom
Lagana domaća palenta s puterom i siromfoto: Nataliya Arzamasova/Shutterstock

Ako ne računate proju, palenta je bez dileme najpopularnije jelo koje se pravi od kukuruznog brašna.


Postoji mnogo recepata, a nekada je čak i najjednostavnija varijanta – palenta skuvana u posoljenoj vodi – dovoljna da uz šolju jogurta bude zasitno i ukusno jelo. Dodajte joj još nekoliko sastojaka i napravićete nezaboravan doručak očas posla!


Danas vam predstavljamo recept za brzu i izdašnu domaću palentu koju možete na zanimljiv način iskoristiti i narednih dana, a veoma je kremasta, lagana i puni stomak na brzinu.

Kako iskoristiti palentu kad se ohladi stegne?


Ono što ništa ne može da spreči jeste da se palenta stvrdne kad se ohladi i odstoji neko vreme, tako da sigurno neće ostati jednako kremasta.


Čim se ohladi, pokrijte je plastičnom folijom i stavite u frižider, gde može da stoji do četiri dana.

 

Grilovana palenta umesto pomfrita
Grilovana palenta umesto pomfritafoto: WS-Studio/Shutterstock

Nakon toga možete da je isečete na kriške i ispržite u tiganju ili na roštilju, tako što ćete ih najpre poprskati maslinovim uljem, pa pržiti dok ne budu hrskave s obeju strana. Takođe, ove kriške mogu da se peku u rernu, takođe poprskane uljem, u podmazanoj tepsiji.

 

Sastojci:

 

  • 1 šolja palente (oko 180 g)
  • 3 šolje vode (oko 710 ml)
  • 2 šolje mleka (470 ml)
  • 2-4 kašike putera (30-60 g)
  • ½ šolje sveže izrendanog parmezana ili tvrdog sira po izboru
  • so i biber po ukusu


Priprema

  1. Sipajte u šerpu vodu i mleko, pa stavite na ringlu dok ne proključa.
  2. Nakon što provri, polako sipajte palentu i mešajte da biste razbili grudvice.
  3. Uz neprestano mešanje kuvajte na tihoj vatri sve dok ne počne da se odvaja od ivice lonca i ne ostane čist trag na dnu posude kad povučete varjačom. Dužina kuvanja zavisi od vrste kukuruznog brašna od kojeg je napravljena palenta.
  4. Dodajte puter, parmezan ili sir po izboru, so i biber, pa mešajte dok se puter i sir ne otope i sve lepo ne sjedini.

Poslužite odmah ili sipajte u posudu za pečenje da se hladi.

 

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

BONUS VIDEO

Srpska proja među najboljim hlebovima sveta

 

makonda-tracker