Predstavljamo vam vrlo jednostavan recept za doručak koji se zaista pamti – zasitnu i ukusnu palentu u svojoj najkremastijoj verziji.

Ako ne računate proju, palenta je bez dileme najpopularnije jelo koje se pravi od kukuruznog brašna.
Postoji mnogo recepata, a nekada je čak i najjednostavnija varijanta – palenta skuvana u posoljenoj vodi – dovoljna da uz šolju jogurta bude zasitno i ukusno jelo. Dodajte joj još nekoliko sastojaka i napravićete nezaboravan doručak očas posla!
Danas vam predstavljamo recept za brzu i izdašnu domaću palentu koju možete na zanimljiv način iskoristiti i narednih dana, a veoma je kremasta, lagana i puni stomak na brzinu.
Kako iskoristiti palentu kad se ohladi stegne?
Ono što ništa ne može da spreči jeste da se palenta stvrdne kad se ohladi i odstoji neko vreme, tako da sigurno neće ostati jednako kremasta.
Čim se ohladi, pokrijte je plastičnom folijom i stavite u frižider, gde može da stoji do četiri dana.

Nakon toga možete da je isečete na kriške i ispržite u tiganju ili na roštilju, tako što ćete ih najpre poprskati maslinovim uljem, pa pržiti dok ne budu hrskave s obeju strana. Takođe, ove kriške mogu da se peku u rernu, takođe poprskane uljem, u podmazanoj tepsiji.
Sastojci:
- 1 šolja palente (oko 180 g)
- 3 šolje vode (oko 710 ml)
- 2 šolje mleka (470 ml)
- 2-4 kašike putera (30-60 g)
- ½ šolje sveže izrendanog parmezana ili tvrdog sira po izboru
- so i biber po ukusu
Priprema
- Sipajte u šerpu vodu i mleko, pa stavite na ringlu dok ne proključa.
- Nakon što provri, polako sipajte palentu i mešajte da biste razbili grudvice.
- Uz neprestano mešanje kuvajte na tihoj vatri sve dok ne počne da se odvaja od ivice lonca i ne ostane čist trag na dnu posude kad povučete varjačom. Dužina kuvanja zavisi od vrste kukuruznog brašna od kojeg je napravljena palenta.
- Dodajte puter, parmezan ili sir po izboru, so i biber, pa mešajte dok se puter i sir ne otope i sve lepo ne sjedini.
Poslužite odmah ili sipajte u posudu za pečenje da se hladi.
* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.
BONUS VIDEO
Srpska proja među najboljim hlebovima sveta