morate probati

Ovo je recept za najkremastiji domaći kesten pire: Za pripremu nije potrebno mnogo truda, a ukus – obara sa nogu!

0

Ovaj recept ne sadrži veštačke arome, već se oslanja na prirodnu slast kestena i blagost vanile.

foto: Stefano Tripodi/REDA&CO/Universal Images Group / Universal images group / Profimedia
foto: Stefano Tripodi/REDA&CO/Universal Images Group / Universal images group / Profimedia

Kesten pire je jedan od onih dezerta koji mirišu na detinjstvo, praznike i bakinu kuhinju. Njegova nežna, baršunasta tekstura i bogat ukus idealno se slažu i sa šlagom i sa čokoladom, ali podjednako briljira i sam.

Iako se često kupuje gotov, domaći kesten pire ima potpuno drugu dimenziju – puniji je, aromatičniji i bez nepotrebnih dodataka.

Pravi se lako, samo je potrebno malo strpljenja i kvalitetan kesten. Savršen je i kao samostalna poslastica i kao baza za druge dezerte.

Sastojci:

  • 1 kg kestena (ili 500 g već očišćenih)
  • 100–150 ml mleka (po potrebi)
  • 100 g šećera u prahu
  • 1 kesica vanilin šećera (ili malo ekstrakta vanile)
  • 50 g putera (po želji, za kremastiju teksturu)

Priprema:

  1. Kestene zarezati oštrim nožem po sredini i staviti u šerpu sa vodom da se kuvaju oko 30–40 minuta, dok ne omekšaju.
  2. Još dok su topli, pažljivo ih oljuštiti – prvo spoljašnju, pa zatim i unutrašnju opnu.
  3. Oljuštene kestene izgnječiti ili izmiksati u blenderu dok se ne dobije glatka smesa.
  4. Umešati šećer u prahu, vanilin šećer i, po želji, puter.
  5. Dodavati mleko postepeno i mutiti dok se ne dobije željena gustina – pire treba da bude gladak, ali ne previše tečan.
  6. Ostaviti da se ohladi u frižideru, pa služiti uz šlag, čokoladni preliv ili samo – uz kašiku i osmeh.

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

BONUS VIDEO

Evo poslastice iz najluđih snova! (VIDEO)

makonda-tracker