specijalitet

Prvomajska trpeza ne može da prođe bez njih: Najlepše domaće lepinje spremne su očas posla i savršeno idu uz roštilj

0

Prvi maj je sinonim za druženje, smeh, roštilj i mirise koji budi apetit na svakom koraku.

foto: Shutterstock / harexape
foto: Shutterstock / harexape

Dok se ćevapi, pljeskavice i ražnjići krčkaju na žaru, jedno je sigurno – bez dobre, domaće lepinje nijedno slavlje nije potpuno.

 

Zaboravite na industrijske verzije iz prodavnice – domaće lepinje s roštilja imaju neponovljivu teksturu, miris i ukus.

 

One su meke iznutra, hrskave spolja, lagano dimljene i savršeno upijaju sokove sa mesa. Najlepše od svega? Pripremaju se brzo i lako, bez komplikacija i sa sastojcima koje gotovo svi već imaju kod kuće.

 

Sastojci:

 

  • 500 g glatkog brašna
  • 1 kesica suvog kvasca (7 g)
  • 1 kašičica šećera
  • 1,5 kašičica soli
  • 300 ml tople vode
  • 3 kašike ulja

 

Priprema:

 

  1. U većoj posudi pomešati brašno, so i šećer. Dodati suvi kvasac i promešati.
  2. Sipati toplu vodu i ulje, pa umesiti glatko testo. Ako je potrebno, dodati još malo brašna dok se ne dobije elastična, ali neljepljiva masa.
  3. Testo prekriti i ostaviti da odmori 30 minuta na toplom mestu.
  4. Kada naraste, podeliti testo na 6 jednakih loptica. Svaku lopticu rastanjiti rukama ili oklagijom u lepinju debljine oko 1 cm.
  5. Zagrejati roštilj (ili rešetku) i peći lepinje na umerenoj vatri 3–4 minuta sa svake strane, dok ne dobiju lepe tamne šare i narastu.
  6. Po želji, još tople premazati sa malo putera ili maslinovog ulja i ušuškati u krpu da ostanu mekane.

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

BONUS VIDEO

Kako da testo brže naraste

 

makonda-tracker