po svačijem ukusu

Ništa ne ide bolje uz roštilj: Šopska salata se pravi na brzinu, a jede u slast i osvežava (KAFANSKI RECEPT)

0

Koliko god salata probali, jedno je jasno: uz pljeskavice, ćevape i ostala jela sa roštilja najukusnija je domaća šopska salata.

Šopska salata sa feta sirom i povrćem
Šopska salata sa feta sirom i povrćemfoto: djphotographics/shutterstock

Šopska salata je tradicionalno jelo balkanske kuhinje i jednako je obožavana u Srbiji, Bugarskoj i Severnoj Makedoniji, a spada u omiljene kafanske salate i neizbežne priloge uz roštilj, u kome obavezno uživamo na Prvi maj.


Ime je dobila po Šopima, koji su živeli na prostoru koji je danas tromeđa Srbije, Bugarske i Severne Makedonije, a njeni obavezni sastojci su paradajz, krastavac i paprike.


Poneko im dodajte i crni luk, dok mnogi umesto sirćeta biraju sok od limuna, a u nekim varijantama recepta može se naći i začinsko bilje, poput peršuna ili majčine dušice.

Mi vam danas predstavljamo proveren recept za kafansku šopsku salatu s kojim nema greške – biće po svačijem ukusu!


Sastojci:

 

  • 500 g svežeg paradajza
  • 600 g sveži krastavaca
  • 200 g sveže zelene paprike
  • 200 g sveže crvene paprike
  • 1 ljuta papričica
  • 60 g mladog luka


Za preliv

 

  • ½ kašičice soli
  • ½ kašičice bibera
  • 2 kašike sirćeta
  • 70 ml ulja


Za serviranje

  • 150-200 g feta sira


Priprema

  1. Dobro operite povrće, pa oljuštite krastavce i očistite paprike i paradajz. Sve isecite na kocke, pa u dubokoj činiji pomešajte s sa sitno sečenim mladim lukom i ljutom papričicom. Promešajte i ostavite da se hladi.
  2. Pre nego što dođe vreme za posluživanje, dodajte so i biber, kao i sirće (idealno jabukovo) i još jednom promešajte.
  3. Preko svega narendajte feta sir.

 

BONUS VIDEO

Čačanski roštilj

 

makonda-tracker