Koliko god salata probali, jedno je jasno: uz pljeskavice, ćevape i ostala jela sa roštilja najukusnija je domaća šopska salata.
Šopska salata je tradicionalno jelo balkanske kuhinje i jednako je obožavana u Srbiji, Bugarskoj i Severnoj Makedoniji, a spada u omiljene kafanske salate i neizbežne priloge uz roštilj, u kome obavezno uživamo na Prvi maj.
Ime je dobila po Šopima, koji su živeli na prostoru koji je danas tromeđa Srbije, Bugarske i Severne Makedonije, a njeni obavezni sastojci su paradajz, krastavac i paprike.
Poneko im dodajte i crni luk, dok mnogi umesto sirćeta biraju sok od limuna, a u nekim varijantama recepta može se naći i začinsko bilje, poput peršuna ili majčine dušice.
Mi vam danas predstavljamo proveren recept za kafansku šopsku salatu s kojim nema greške – biće po svačijem ukusu!
Sastojci:
- 500 g svežeg paradajza
- 600 g sveži krastavaca
- 200 g sveže zelene paprike
- 200 g sveže crvene paprike
- 1 ljuta papričica
- 60 g mladog luka
Za preliv
- ½ kašičice soli
- ½ kašičice bibera
- 2 kašike sirćeta
- 70 ml ulja
Za serviranje
- 150-200 g feta sira
Priprema
- Dobro operite povrće, pa oljuštite krastavce i očistite paprike i paradajz. Sve isecite na kocke, pa u dubokoj činiji pomešajte s sa sitno sečenim mladim lukom i ljutom papričicom. Promešajte i ostavite da se hladi.
- Pre nego što dođe vreme za posluživanje, dodajte so i biber, kao i sirće (idealno jabukovo) i još jednom promešajte.
- Preko svega narendajte feta sir.
BONUS VIDEO
Čačanski roštilj





