Pripremite tiganj, jer kada ih jednom probate na ovaj način, nećete ih praviti drugačije!

Američke palačinke su sinonim za savršen doručak – mekane, vazdušaste i neodoljivo ukusne.
Bilo da ih prelijete javorovim sirupom, pospete svežim voćem ili jednostavno uživate u njihovom savršenom testu, sigurno će postati vaš omiljeni recept. Ali šta ako vam kažemo da postoji jedan tajni sastojak koji ih čini još mekšima i laganijima nego inače?
Dodavanjem te misteriozne namirnice u testo, palačinke dobijaju dodatnu prozračnost i nežnu teksturu koja se topi u ustima. Ovaj mali trik čini veliku razliku i osigurava da svaka palačinka bude savršeno penasta.
Sastojci:
- 1 šolja (120 g) brašna
- 1 kašičica praška za pecivo
- ½ kašičice sode bikarbone
- 2 kašike šećera
- Prstohvat soli
- 1 jaje
- ¾ šolje (180 ml) mleka
- ¼ šolje (60 g) kisele pavlake (tajni sastojak!)
- 1 kašika istopljenog putera ili ulja
- 1 kašičica ekstrakta vanile
Priprema:
- U jednoj posudi pomešajte suve sastojke: brašno, prašak za pecivo, sodu bikarbonu, šećer i so. U drugoj činiji umutite jaje, dodajte mleko, kiselu pavlaku, istopljeni puter i ekstrakt vanile.
- Suve sastojke postepeno dodajte u tečne, mešajući lagano da se sjedine – ali nemojte previše mutiti, testo treba da ostane blago grudvasto!
- Tiganj lagano podmažite i zagrejte na srednje jakoj vatri. Sipajte testo u malim količinama, tako da dobijete palačinke prečnika oko 10 cm.
- Pecite dok se na površini ne pojave mehurići (oko 2 minuta), zatim ih pažljivo okrenite i pecite još minut sa druge strane.
- Poslužite ih tople, uz javorov sirup, voće, krem sir ili bilo koji omiljeni dodatak.
Saveti za savršen rezultat:
- Nemojte previše mešati testo – tajna vazdušastih palačinki je u malo grudvica!
- Koristite kiselu pavlaku sobne temperature kako bi se lepo uklopila u testo.
- Ako želite još bogatiji ukus, dodajte rendanu koricu limuna ili cimeta.
* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.
BONUS VIDEO
Ko je spremio najbolju bečku šniclu, omiljeno jelo svake porodice?