lagano & ukusno

Savršen doručak, ručak ili večera u toplim danima: Superbrzi kiš koji možete da jedete i na dijeti pravi se u tri poteza

0

Ako vam treba ideja za lagano jelo koje može da se služi bilo kad u toku dana, a dugo čuva sitost i pruža mnogo hranljivih materija, ne tražite dalje. Ovo je kiš za vas.

Slani kiš sa pečurkama, jajima i sirom
Slani kiš sa pečurkama, jajima i siromfoto: The Stay At Home Chef/YouTube Screenshot

Kiš je jedan od dragulja francuske kuhinje i s razlogom popularno jelo u celom svetu – sprema se brzo i lako, od tek nekoliko sastojaka, a oni su uglavnom zdravi i vrlo hranljivi.


Osnova su jaja, koja su tu da ostanete siti satima nakon obroka, a dodaju mu se mleko, povrće, komadići sira, pečurke... ma šta god da zamislite da ide u slano jelo! Najpoznatiji je svakako čuveni kiš loren, koji se priprema sa slaninom, ali postoji mnogo različitih recepata koje vredi probati.


Danas vam predstavljamo jednostavan domaći kiš sa šampinjonima i sirom, s kojim je nemoguće pogrešiti, a priprema traje svega nekoliko minuta. Zatim sledi pečenje i nezaboravan obrok u bilo koje doba dana!

 

Slani kiš na brzinu
Slani kiš na brzinufoto: The Stay At Home Chef/YouTube Screenshot

Sastojci:

 

  • 1 kašika maslinovog ulja
  • 1 glavica crnog luka
  • 110 g šampinjona
  • 2 čena belog luka
  • 280 g spanaća
  • 220 g kačkavalja
  • 170 g feta sira
  • 5 velikih jaja
  • ½ šolje mleka (oko 120 ml)
  • ¼ kašičice soli
  • ¼ kašičice bibera


Priprema

  1. Uključite rernu na 180 stepeni i podmažite posudu da pečenje.
  2. U tiganju na srednjoj temperaturi zagrejte ulje, pa prodinstajte sitno seckan crni luk i pečurke, oko pet do sedam minuta.
  3. Dodajte usitnjen beli luk, pa promešajte i ostavite da se krčka jedan minut.
  4. U to ubacite sitno seckan i dobro oceđen spanać, sitno seckan feta sir i izrendan kačkavalj, pa promešajte i prebacite sve u tepsiju.
  5. U odvojenoj činiji umutite jaja, mleko, so i biber, pa time prelijte mešavinu u posudi za pečenje.
  6. Pecite u zagrejanoj rerni oko 40-45 minuta.

Napomena: Ostavite da odstoji bar 10 minuta pre sečenja.

 

Kiš sa pečurkama, sirom i jajima

 

BONUS VIDEO

Zlatna pravila za liniju i zdravlje

 

makonda-tracker