Iznenadiće vas koliko se brzo i jednostavno pravi ova poslastica od keksa, a ukus joj je fantastičan.

Torta od kisele pavlake je domaći slatkiš koji svima uspeva, a kako i ne bi kada je recept toliko jednostavan i proveren?
Sve što vam treba jeste kora od putera i mlevenog keksa, idealno čokoladnog za bogatiji ukus, i nekoliko pristupačnih sastojaka za kremasti fil.
Savršena je za posebne prilike, poput rođendana i drugih proslava, ali je odlično imati je u kući i u sasvim običnim danima, kada želite da se zasladite posle ručka ili uz kafu.
Sastojci:
Za koru
- 350 g čokoladnog keksa
- 130 g otopljenog putera
Za fil
- 3 jajeta
- 520 g kisele pavlake
- 200 g šećera
- 4 kašike gustina
- 2 kašičice ekstrakta vanile
- 100 g putera

Priprema
- Sameljite keks vrlo sitno, pa mu dodajte puter (ostavite malo mrvica sa strane za kasnije, oko 1/3) i mešajte dok se ne sjedini. Utisnite u dno kalupa za torte.
- U manjoj šerpi umutite jaja sa šećerom i gustinom, pa kad bude glatko dodajte kiselu pavlaku i mutite dok se ne ujednači. To stavite sa srednje nisku vatru i kuvajte, neprestano mešajući, oko pet do sedam minuta, dok se ne zgusne.
- Sklonite s vatre, dodajte puter i ekstrakt vanile, pa mešajte dok se ne sjedini. Ostavite da se malo prohladi.
- Potom pospite preko kore, pa ravnomerno rasporedite i poravnajte.
- Preko pospite mrvice od mlevenog keksa koje ste ostavili sa strane.
- Stavite u frižider na najmanje četiri sata.
Dodatni saveti za pripremu torte
- Umesto gustina možete koristiti pola šolje (oko 60 g) brašna.
- Kiselu pavlaku ne bi trebalo zameniti jogurtom jer neće biti zadovoljavajuće gustine.
- Za koru može da se koristi bilo koji keks, ali je idealno da bude čokoladni (čak i ako je keks-sendvič s filom) da bi ukus kore bio jači.
BONUS VIDEO
Kolači u Sinđijangu, sreća u svakom zalogaju
( Glossy, T.S.R. )