lagana & neodoljiva

Najbrža torta na svetu ima najmekšu koru i najkremastiji fil: Ne peče se, uvek uspeva, a osvežava na prvi zalogaj

0

Iznenadiće vas koliko se brzo i jednostavno pravi ova poslastica od keksa, a ukus joj je fantastičan.

Torta sa čokoladnim keksom i kiselom pavlakom gotova na brzinu
Torta sa čokoladnim keksom i kiselom pavlakom gotova na brzinufoto: The Cooking Foodie/YouTube Screenshot

Torta od kisele pavlake je domaći slatkiš koji svima uspeva, a kako i ne bi kada je recept toliko jednostavan i proveren?


Sve što vam treba jeste kora od putera i mlevenog keksa, idealno čokoladnog za bogatiji ukus, i nekoliko pristupačnih sastojaka za kremasti fil.


Savršena je za posebne prilike, poput rođendana i drugih proslava, ali je odlično imati je u kući i u sasvim običnim danima, kada želite da se zasladite posle ručka ili uz kafu.

Sastojci:


Za koru

  • 350 g čokoladnog keksa
  • 130 g otopljenog putera


Za fil

 

  • 3 jajeta
  • 520 g kisele pavlake
  • 200 g šećera
  • 4 kašike gustina
  • 2 kašičice ekstrakta vanile
  • 100 g putera

 

Domaća brza torta od čokoladnog keksa i kisele pavlake
Domaća brza torta od čokoladnog keksa i kisele pavlakefoto: The Cooking Foodie/YouTube Screenshot

Priprema

  1. Sameljite keks vrlo sitno, pa mu dodajte puter (ostavite malo mrvica sa strane za kasnije, oko 1/3) i mešajte dok se ne sjedini. Utisnite u dno kalupa za torte.
  2. U manjoj šerpi umutite jaja sa šećerom i gustinom, pa kad bude glatko dodajte kiselu pavlaku i mutite dok se ne ujednači. To stavite sa srednje nisku vatru i kuvajte, neprestano mešajući, oko pet do sedam minuta, dok se ne zgusne.
  3. Sklonite s vatre, dodajte puter i ekstrakt vanile, pa mešajte dok se ne sjedini. Ostavite da se malo prohladi.
  4. Potom pospite preko kore, pa ravnomerno rasporedite i poravnajte.
  5. Preko pospite mrvice od mlevenog keksa koje ste ostavili sa strane.
  6. Stavite u frižider na najmanje četiri sata.

Dodatni saveti za pripremu torte

  1. Umesto gustina možete koristiti pola šolje (oko 60 g) brašna.
  2. Kiselu pavlaku ne bi trebalo zameniti jogurtom jer neće biti zadovoljavajuće gustine.
  3. Za koru može da se koristi bilo koji keks, ali je idealno da bude čokoladni (čak i ako je keks-sendvič s filom) da bi ukus kore bio jači.
     

BONUS VIDEO

Kolači u Sinđijangu, sreća u svakom zalogaju

 

makonda-tracker