slatki zalogaji

Voćna torta Megan Markl – idealan slatkiš za Uskrs! Mekane kore s ukusom limuna daju poseban šmek, a fil je tako kremast

0

Ako vam treba ideja za poslasticu u kojoj će baš svi uživati, ova biskvit torta s malinama je nešto što zaista vredi probati, a naročito u posebnin prilikama.

Voćna torta od limuna i malina po receptu Megan Markl
Voćna torta od limuna i malina po receptu Megan Marklfoto: New Africa/Shutterstock, EPA-EFE/CARLOS ORTEGA

Emisija "S ljubavlju, Megan", možda nije pobrala mnogo pozitivnih komentara, ali recepti koje je Megan Markl, vojvotkinja od Saseksa, predstavila definitivno su odjeknuli u kulinarskim krugovima.


Iako su uglavnom pozajmljeni i iskopirani, svi su provereni i daju odličan ukus, a posebno su se izdvojili fritata koju ona pravi za doručak svojoj porodici (ali je možete služiti bilo kad u toku dana) i sada već čuvena pasta iz jedne posude.


Mnogo pažnje privukla je torta Megan Markl, koja vam može poslužiti kao ideja za dezert za uskršnju trpezu. U pitanju je klasična torta s trima korama, s jakim ukusom limuna i maline, koja garantuje da ćete se zasladiti sa stilom.

Sastojci:


Za koru

 

  • 390 g brašna
  • 370 g granuliranog šećera
  • 300 ml punomasne kisele pavlake
  • 160 ml maslinovog ulja
  • 4 velika jajeta
  • 3 velika limuna
  • 1,5 kašičica praška za pecivo
  • 1 kašičica soli


Za sirup

 

  • 1 veliki limun
  • ¼ šolje vrele vode (oko 60 ml)
  • ½ šolje meda (oko 180 g)


Za fil i dekoraciju

 

  • oko 500 g slatke pavlake
  • 110-120 g šećera u prahu
  • 340 g maskarpone sira
  • 1 kašičica ekstrakta vanile
  • slatko od maline
  • (opciono) sveže maline po želji
  • (opciono) listići nane

 


Priprema

 

  • Uključite rernu da se greje na 160 stepeni.
  • U velikoj posudi pomešajte rendanu koru od tri limuna i šećer, pa mešajte oko sva minuta, dok šećer ne zaliči na kinetički pesak. Ostale suve sastojke: prosejano brašno, prašak za pecivo i so dodajte u tu mešavinu, pa mešajte dok se ravnomerno ne rasporedi.
  • U odvojenoj činiji pomešajte vlažne sastojke, odnosno maslinovo ulje, kiselu pavlaku i jaja, pa mutite mikserom dok ne dobijete glatku smesu.
  • Sipajte ovu mešavinu u suve sastojke, pa mutite najsporijom brzinom miksera ili žicom dok testo ne bude glatko.
  • Pecite u jednoj posudi obloženoj pek-papirom, pa kasnije secite na tri horizontalne kore ili odmah podelite testo na tri dela i pecite svaku koru odvojeno, po želji. Pecite na srednjoj rešetki oko 20-30 minuta, tj. dok čačkalica zabodena u sredinu kore ne izađe čista.

 

 

Megan Markl u kulinarskom šouu 'S ljubavlju, Megan'
Megan Markl u kulinarskom šouu "S ljubavlju, Megan"foto: Netflix / Ferrari / Profimedia
  • Dok se peče, pravite sirup od meda, tako što pomešate u jednoj posudi rendanu koru limuna, med i vruću vodu, pa mešate dok se ne sjedini.
  • Kad se kore prohlade, izbockajte ih čačkalicom, pa prelijte sirupom. Ostavite da se hladi, a ako nastavljate da pravite tortu tek sutradan, obavezno pokrijte kore plastičnom folijom.
  • Potom je red na fil: sipajte slatku pavlaku, šećer u prahu i ekstrakt vanile u posudu, pa mutite mikserom dok ne dobijete čvrst šlag. Dodajte sav maskarpone sir, pa nastavite da mutite još oko minut.
  • Nanesite fil na jednu koru, ali ne ravnomerno, tako da ostavite rupe na više mesta, a na njih stavite slatko od maline, u količini po ukusu, ali idealno po jednu kašičicu.
  • Preklopite sledećom korom i ponavljajte sve dok ne potrošite materijal. Završni sloj treba da bude fil, koji možete ukrasiti listićima nane i svežim malinama.

 

BONUS VIDEO

Slatka kuhinja radi punom parom

Error in getting video.

 

makonda-tracker