Ako vam treba ideja za poslasticu u kojoj će baš svi uživati, ova biskvit torta s malinama je nešto što zaista vredi probati, a naročito u posebnin prilikama.

Emisija "S ljubavlju, Megan", možda nije pobrala mnogo pozitivnih komentara, ali recepti koje je Megan Markl, vojvotkinja od Saseksa, predstavila definitivno su odjeknuli u kulinarskim krugovima.
Iako su uglavnom pozajmljeni i iskopirani, svi su provereni i daju odličan ukus, a posebno su se izdvojili fritata koju ona pravi za doručak svojoj porodici (ali je možete služiti bilo kad u toku dana) i sada već čuvena pasta iz jedne posude.
Mnogo pažnje privukla je torta Megan Markl, koja vam može poslužiti kao ideja za dezert za uskršnju trpezu. U pitanju je klasična torta s trima korama, s jakim ukusom limuna i maline, koja garantuje da ćete se zasladiti sa stilom.
Sastojci:
Za koru
- 390 g brašna
- 370 g granuliranog šećera
- 300 ml punomasne kisele pavlake
- 160 ml maslinovog ulja
- 4 velika jajeta
- 3 velika limuna
- 1,5 kašičica praška za pecivo
- 1 kašičica soli
Za sirup
- 1 veliki limun
- ¼ šolje vrele vode (oko 60 ml)
- ½ šolje meda (oko 180 g)
Za fil i dekoraciju
- oko 500 g slatke pavlake
- 110-120 g šećera u prahu
- 340 g maskarpone sira
- 1 kašičica ekstrakta vanile
- slatko od maline
- (opciono) sveže maline po želji
- (opciono) listići nane
Priprema
- Uključite rernu da se greje na 160 stepeni.
- U velikoj posudi pomešajte rendanu koru od tri limuna i šećer, pa mešajte oko sva minuta, dok šećer ne zaliči na kinetički pesak. Ostale suve sastojke: prosejano brašno, prašak za pecivo i so dodajte u tu mešavinu, pa mešajte dok se ravnomerno ne rasporedi.
- U odvojenoj činiji pomešajte vlažne sastojke, odnosno maslinovo ulje, kiselu pavlaku i jaja, pa mutite mikserom dok ne dobijete glatku smesu.
- Sipajte ovu mešavinu u suve sastojke, pa mutite najsporijom brzinom miksera ili žicom dok testo ne bude glatko.
- Pecite u jednoj posudi obloženoj pek-papirom, pa kasnije secite na tri horizontalne kore ili odmah podelite testo na tri dela i pecite svaku koru odvojeno, po želji. Pecite na srednjoj rešetki oko 20-30 minuta, tj. dok čačkalica zabodena u sredinu kore ne izađe čista.

- Dok se peče, pravite sirup od meda, tako što pomešate u jednoj posudi rendanu koru limuna, med i vruću vodu, pa mešate dok se ne sjedini.
- Kad se kore prohlade, izbockajte ih čačkalicom, pa prelijte sirupom. Ostavite da se hladi, a ako nastavljate da pravite tortu tek sutradan, obavezno pokrijte kore plastičnom folijom.
- Potom je red na fil: sipajte slatku pavlaku, šećer u prahu i ekstrakt vanile u posudu, pa mutite mikserom dok ne dobijete čvrst šlag. Dodajte sav maskarpone sir, pa nastavite da mutite još oko minut.
- Nanesite fil na jednu koru, ali ne ravnomerno, tako da ostavite rupe na više mesta, a na njih stavite slatko od maline, u količini po ukusu, ali idealno po jednu kašičicu.
- Preklopite sledećom korom i ponavljajte sve dok ne potrošite materijal. Završni sloj treba da bude fil, koji možete ukrasiti listićima nane i svežim malinama.
BONUS VIDEO
Slatka kuhinja radi punom parom