Spremaćete ih i kada prođe post, jer su ukusna, zdrava i zasitna toliko da im je teško odoleti

Veliki Vaskršnji post je uveliko u toku i sada je pravo vreme da se prisetimo nekih od jela koja možete pripremiti i u njima uživati baš kao i da ne postite.
Osim što su jednostavna za pripremu za njih vam neće biti potrebno mnogo vremena, a ukus je takav da ćete ih rado spremati i van posta.
Evo nekoliko predloga za posne ručkove, a na vama je da odaberete one koji vam se učine najukusnijima.
Posna musaka od tikvica
Sastojci:
- 2 srednje tikvice
- 1 crni luk
- 2 čena belog luka
- 1 šolja pasiranog paradajza
- 1 kašičica origana
- so i biber po ukusu
- 1 šolja kukuruza (svežeg ili iz konzerve)
- 1 šolja narendanog posnog sira (opciono)
- sveži peršun za posluživanje

Priprema:
U velikoj tavi ili tiganju zagrejte malo vode, pa dodajte iseckani crni luk i dinstajte dok ne postane staklast. Dodajte beli luk i dinstajte još minut-dva.
Dodajte kolutove tikvica i dinstajte ih dok ne omekšaju. Dodajte iseckane paradajze, pasirani paradajz, origano, so i biber. Kuvajte još 5-7 minuta.
Prebacite polovinu smese tikvica i paradajza u pleh za pečenje.
Preko smese poređajte polovinu kukuruza, pa preostalu polovinu smese tikvica i paradajza, i na kraju ostatak kukuruza. Pospite narendanim posnim sirom preko musake.
Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C oko 20-25 minuta, dok sir ne postane zlatno smeđ.
Posne pljeskavice
Sastojci:
- 1 glavica luka
- 4 šolje pahuljica
- 1 posna kocka za supu ili kašika suvog začina
- 3 čena belog luka
- 4 dl vode
- 1 kašika sitne crvene paprike

Priprema:
Luk iseckati i izdinstati na vodi, dodati beli luk i pahuljice.
Naliti sa još vode, dodati začine i krčkati dok pahuljice ne omekšaju. Masu prohladiti i praviti pljeskavice. Poređati na pleh obložen pek papirom, prekriti sa folijom i peći oko 20 minuta u zagrejanoj rerni na 220 stepeni.
Zatim preliti sa šoljom vode, prekriti opet sa folijom i peći još desetak minuta, ili ugasiti rernu i ostaviti oko 30 minuta da stoje u zatvorenoj, vrućoj rerni.
Posne punjene paprike
Sastojci:
- 6 paprika
- 150 g bukovače
- 400 g pšenice
- 2 čena belog luka
- 100 g paradajza
- 200 g praziluka
- pola kašičice slatke paprike
- bosiljak

Priprema:
Sitno iseckajte praziluk i bukovače, a paradajz isecite na kockice. Izdinstajte beli luk i slatku papriku, pa dodajte prethodno skuvano i samleveno žito. Dodajte začine po ukusu, malo bosiljka i pripremljenom smesom napunite paprike.
Složite ih u pleh za pečenje, prekrijte folijom i pecite 30 minuta na 180 stepeni.
Musaka od šampinjona i krompira
Sastojci:
- 6 krompira
- 3 šargarepe
- pakovanje šampinjona
- 2 češnja belog luka
- šaka pirinča
- pola ljute papričice
- so
- biber
- maslinovo ulje (opciono)

Priprema:
Krompir se oljušti i isecka na kolutove, takođe i šargarepa, šampinjoni se iseckaju na malo deblje listove. Zatim se ređa u tepsiju – krompir koji prekrije dno tepsije, zatim šampinjoni, šargarepa, između se pospe riža i doda sitno naseckani beli luk i nekoliko kolutića ljute papričice.
Posoli se, pobiberi, prelije vočester sosom i zatim još jednom isto to se ponovi. Tako da bude dva reda u tepsiji.
Prekrije se folijom i peče se u rerni na 250 stepeni 35 minuta. Kada je gotovo skine se folija i malo zapeče da gornji sloj bude hrskaviji.