NEODOLJIVA

Najlepša posna jela s kojima nećete osetiti da postite: 4 recepta za ukusne obroke u kojima se uživa svim čulima

0

Spremaćete ih i kada prođe post, jer su ukusna, zdrava i zasitna toliko da im je teško odoleti 

NAJLEPŠA POSNA JELA
NAJLEPŠA POSNA JELA foto: Profimedia

Veliki Vaskršnji post je uveliko u toku i sada je pravo vreme da se prisetimo nekih od jela koja možete pripremiti i u njima uživati baš kao i da ne postite.

 

Osim što su jednostavna za pripremu za njih vam neće biti potrebno mnogo vremena, a ukus je takav da ćete ih rado spremati i van posta. 

 

Evo nekoliko predloga za posne ručkove, a na vama je da odaberete one koji vam se učine najukusnijima. 

Posna musaka od tikvica


Sastojci:

 

  • 2 srednje tikvice
  • 1 crni luk
  • 2 čena belog luka
  • 1 šolja pasiranog paradajza
  • 1 kašičica origana
  • so i biber po ukusu
  • 1 šolja kukuruza (svežeg ili iz konzerve)
  • 1 šolja narendanog posnog sira (opciono)
  • sveži peršun za posluživanje

 

MUSAKA OD TIKVICA SAVRŠENA ZA VREME POSTA
MUSAKA OD TIKVICA SAVRŠENA ZA VREME POSTA foto: Profimedia

 

Priprema:

 

U velikoj tavi ili tiganju zagrejte malo vode, pa dodajte iseckani crni luk i dinstajte dok ne postane staklast. Dodajte beli luk i dinstajte još minut-dva.

Dodajte kolutove tikvica i dinstajte ih dok ne omekšaju. Dodajte iseckane paradajze, pasirani paradajz, origano, so i biber. Kuvajte još 5-7 minuta.

Prebacite polovinu smese tikvica i paradajza u pleh za pečenje.

 

Preko smese poređajte polovinu kukuruza, pa preostalu polovinu smese tikvica i paradajza, i na kraju ostatak kukuruza. Pospite narendanim posnim sirom preko musake.

 

Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C oko 20-25 minuta, dok sir ne postane zlatno smeđ.

Posne pljeskavice


Sastojci:

 

  • 1 glavica luka
  • 4 šolje pahuljica
  • 1 posna kocka za supu ili kašika suvog začina
  • 3 čena belog luka
  • 4 dl vode
  • 1 kašika sitne crvene paprike

 

POSNE PLJESKAVICE NAJUKUSNIJI RUČAK TOKOM POSTA
POSNE PLJESKAVICE NAJUKUSNIJI RUČAK TOKOM POSTA foto: Shutterstock/NoirChocolate

Priprema:

 

Luk iseckati i izdinstati na vodi, dodati beli luk i pahuljice.

Naliti sa još vode, dodati začine i krčkati dok pahuljice ne omekšaju. Masu prohladiti i praviti pljeskavice. Poređati na pleh obložen pek papirom, prekriti sa folijom i peći oko 20 minuta u zagrejanoj rerni na 220 stepeni.

 

Zatim preliti sa šoljom vode, prekriti opet sa folijom i peći još desetak minuta, ili ugasiti rernu i ostaviti oko 30 minuta da stoje u zatvorenoj, vrućoj rerni.

 

Posne punjene paprike


Sastojci:

 

  • 6 paprika
  • 150 g bukovače
  • 400 g pšenice
  • 2 čena belog luka
  • 100 g paradajza
  • 200 g praziluka
  • pola kašičice slatke paprike
  • bosiljak

 

POSNE PUNJENE PAPRIKE
POSNE PUNJENE PAPRIKE foto: Shutterstock

Priprema:

 

Sitno iseckajte praziluk i bukovače, a paradajz isecite na kockice. Izdinstajte beli luk i slatku papriku, pa dodajte prethodno skuvano i samleveno žito. Dodajte začine po ukusu, malo bosiljka i pripremljenom smesom napunite paprike.

 

Složite ih u pleh za pečenje, prekrijte folijom i pecite 30 minuta na 180 stepeni.

Musaka od šampinjona i krompira


Sastojci:

 

  • 6 krompira
  • 3 šargarepe
  • pakovanje šampinjona
  • 2 češnja belog luka
  • šaka pirinča
  • pola ljute papričice
  • so
  • biber
  • maslinovo ulje (opciono)
MUSAKA SA ŠAMPINJONIMA
MUSAKA SA ŠAMPINJONIMA foto: travellight/Shutterstock

Priprema:

 

Krompir se oljušti i isecka na kolutove, takođe i šargarepa, šampinjoni se iseckaju na malo deblje listove. Zatim se ređa u tepsiju – krompir koji prekrije dno tepsije, zatim šampinjoni, šargarepa, između se pospe riža i doda sitno naseckani beli luk i nekoliko kolutića ljute papričice.

Posoli se, pobiberi, prelije vočester sosom i zatim još jednom isto to se ponovi. Tako da bude dva reda u tepsiji.

 

Prekrije se folijom i peče se u rerni na 250 stepeni 35 minuta. Kada je gotovo skine se folija i malo zapeče da gornji sloj bude hrskaviji.

makonda-tracker