Kolač sa kokosom i limunom idealna je opcija kada želite da se zasladite ili imate nenajavljene goste.
Ako volite kremu s ukusom limuna, da bude slatko, ali ne i preslatko, isprobajte ovaj domaći kolač sa limunom i kokosom. Ima ukus leta, pravi se jednostavno i garantovano će ga obožavati i ukućani i gosti.
Sastojci:
Za limun kremu
- 1 žumance
- 50 gr šećera
- 40 gr gustina
- sok i korica od jednog limuna
- 300 ml mleka
Za koru
- 3 srednja jaja
- 150 gr šećera
- prstohvat soli
- korica limuna
- 150 ml suncokretovog ulja
- 150 ml mleka
- 300 gr brašna
- 1 kašika praška za pecivo
Za premaz i posipanje
- kokos
- džem
Priprema:
- U šerpicu sipajte žumance, šećer, gustin, sok i narendanu koricu od jednog limuna.Sjedinite to ručnom mutilicom, pa dodajte mleko.
- Sve ponovo promešajte, pa stavite da se kuva na umerenoj vatri, uz neprestano mešanje, dok se ne zgusne u kremu.
- Kad se krem zgusnuo, sipajte ga u dublju činiju i prekrijte streč folijom, da se ne stvori korica.
- U novoj činiji pomešajte jaja i so, pa mutite mikserom. Dodajte so, šećer, ulje, koricu limuna, mleko, pa prosejano brašno i prašak za pecivo, pa umutite mikserom.
- Pola smese izlijte u četvrtasti pleh, pa pecite 15-ak minuta na 180 stepeni.
- Premažite gotovu koru kremom, pa izlijte ostatak smese od one polovine i pecite još 15 minuta na 180 stepeni.
- Premažite kolač džemom po izboru (jagoda, kajsija, koji imate), pa pospite kokosom sa svih strana.
- Secite kolač i sladite se.
* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.
Bonus video
Recept za teleće šnicle u limun sosu sa taljatelama
( Glossy, M.R. )