najbolji recept

Ne treba vam mikser, a mogu da budu i posni i mrsni: Čupavci se ovako prave najjednostavnije, a sočniji ne postoje

0

Ako ste ljubitelj slasnog, mekanog biskvita umočenog u čokoladni preliv i uvaljanog u kokosovo brašno, ovaj recept jednostavno ne smete da zaobiđete.

Izdašni domaći čpavci uvaljani u kokosovo brašno
Izdašni domaći čpavci uvaljani u kokosovo brašnofoto: irina2511/Shutterstock

Čupavci su nesumnjivo među omiljenim slatkišima na našim prostorima, a zanimljivo je da, suprotno uvreženom mišljenju, oni nisu na Balkan stigli iz turske kuhinje, već iz daleke Australije.


Tamo je ovaj dezert poznat kao lamington kolač, a izmišljen je sasvim slučajno početkom 20. veka.

 

Nastanak čupavaca


Nakon što je Armand Galand, kuvar drugog barona od Lamingtona Čarlsa Kohrejna-Bejlija, na brzinu morao da smisli čime da se zasladi baronska porodica nakon što su oni iz vlažnog Brizbejna pobegli u rezidenciju u Tuvumbi, iskoristio je ono što je imao pri ruci. Bio je tu domaći slatki biskvit koji mu je ostao od prethodnog dana, već isečen na kocke, pa ga je Galand umočio u topljenu čokoladu i uvaljao u kokosovo brašno i rođeni su čupavci!

Postoji još jedna teorija: da je komad biskvita kuvaru slučajno upao u čokoladu, pa ga je on posuo kokosom da bi izgledao lepše.

 

Postoji mnogo verzija recepata za čupavce, a među omiljenima su beli čupavci, umočeni u belu čokoladu
Postoji mnogo verzija recepata za čupavce, a među omiljenima su beli čupavci, umočeni u belu čokoladufoto: Shutterstock, Marcus Z-pics

Čupavci se prave na razne načine


U svakom slučaju, danas postoji mnogo varijanti ovog recepta, poput interesantnih čupavaca s višnjama ili neobičnih belih čupavaca, a mi vam danas predstavljamo jedan vrlo jednostavan, kojim se dobijaju sočni čupavci prepoznatljivog ukusa. Zamenite margarin i čokoladu u ovom receptu posnim verzijama i dobićete veganski slatkiš gotov očas posla!

 

Sastojci:

 

Za testo za čupavce:

 

  • 300 g brašna
  • 1 kesica praška za pecivo
  • 1 kesica vanilinog šećera
  • 300 ml vode
  • 200 ml ulja
  • 200 g šećera


Za preliv za čupavce:

  • 150 g šećera
  • 200 g margarina
  • 100 g čokolade
  • 200 ml vode
  • 2 kašike kakaoa


Za valjanje čupavaca:

 

Slatki, sočni čupavci
Slatki, sočni čupavcifoto: grafvision/Shutterstock

Priprema

  1. U dubljoj činiji pomešajte vodu, ulje, šećer i vanilin šećer, pa to dobro umutite žicom. Potom dodajte brašno i prašak za pecivo, pa mešajte dok ne razbijete gromuljice i ne dobijete finu, kompaktnu i glatku masu.
  2. Sipajte u pleh dimenzija 35×30 cm, koji ste prethodni obložili pek-papirom, pa pecite oko 30 minuta u rerni zagrejanoj na 200°C.
  3. U šerpici potom pomešajte sastojke za čokoladni preliv: margarin koji je odstajao na sobnoj temperaturi, vodu, izlomljenu čokoladu, kakao prah i šećer. Stavite da se kuva, uz mešanje, a kad proključa, spustite na srednju temperaturu i kuvajte mešajući sve vreme oko pet do osam minuta.
  4. Isecite dobijenu koru na kocke, pa ih umačite u ovaj preliv, koji može biti i hladan, i topao, i mlak. Ključno je da ne bude hladan. Potom ređajte da se ocedi višak čokolade.
  5. Valjajte kocke u kokosovom brašnu dok ne budu dobro pokrivene.

 

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

BONUS VIDEO

Lenja pita - Zaboravljena jela Srbije

 

makonda-tracker